Mere end 47 millioner amerikanere står uden sygesikring, og det er naturligvis en skandale, men som Michael Moore slår fast i Sicko, kan det næsten være ligeså galt at have sygesikring. Selvom mange amerikanere troligt har betalt til deres private forsikringer igennem mange år, kan de risikere at blive ruineret eller dø, hvis uheldet er ude, og de bliver syge. Det er cool business det hele, og den private sygesikringsbranches formål er maksimum profit og ikke borgernes helbred. Michael Moore afdækker hvorfor og sammenligner USA med lande som Canada, England og Frankrig.
Meget kan man sige om Michael Moore, men så skal man tage det hele med. Ja, Bowling For Columbine (2002) og Fahrenheit 9/11 (2004) er måske lidt farverige – især sidstnævntes anden halvdel fremkaldte brækfornemmelser hos denne seer –- men man har en tendens til at glemme den aldeles fremragende Roger And Me, som han lavede først. Med sin nye film er Moore tilbage i sin mindre kulørte stil, og derfor bliver Sicko endnu mere vellykket.
Michael Moore præsenterer os for en lang række ofre, der er blevet ruinerede eller fejlbehandlede – eller slet ikke behandlede – af den private sygesikring i USA. Tonen er herlig sober og grundig, og man bliver som seer næsten bange for at rejse til landet uden en rejseforsikring. Man kunne jo blive flået, hvis man nu skulle få lidt kløe på benet eller brække en arm.
Filmen ikke ude efter en bestemt person eller organisation, og Moore er med Sicko tilbage ved sit gamle tema: Hvad er der galt med os i USA? Hvordan er det dog blevet sådan? Et tema som Moore udforskede så eminent i Roger And Me og sit seriemagasin The Awful Truth (1999).
Instruktørens grundighed er tydelig, når både eksperter fra ind og udland, ofre og tidligere medarbejdere fra den private sygesikring bliver interviewede. Filmen virker lige efter hensigten, og det er Moores store fortjeneste. Han sammenligner den amerikanske sygesikring, som de selv mener, er verdens bedste, med den canadiske, engelske og franske - og Amerika fremstår som et uland.
Meget af Moores argumentation er naturligvis baseret på hans interviewpersoners lidelser, og han regner med vores følelser af indignation, men som oplæg til diskussion er filmen ganske fin. Han når dertil kun lige at nævne– – uden at uddybe det – at lande med gratis sygesikringer oftest beskatter deres borgere for dette privilegium.
Alt til trods er Sicko er en intelligent og sober film der bør ses og bør diskuteres. Temaet er amerikansk, men filmen er vedkommende og kan bidrage til at lære vi beboere i lande med national sygesikring vores eget system bedre at kende. Se den endelig.