Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Mugge & Hans Mær...
Mugge & Hans Mærkelige Hjerne billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Skattejagten

7. februar 2006 af Per C. Halling

3 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Skattejagten billede

Film om skattejagter har altid henrykket publikum uanset alder og køn. Her kigger vi nærmere på en norsk mini tv-serie for børn, som låner ideer fra både gamle sagn og nye bestsellers.

Vinterferien nærmer sig og både biograferne og filmudlejningsbutikkerne byder på lidt af hvert, hvis det en dag skulle være dårlig vejr og man ikke kan være udenfor, eller man har lyst til at sidde og hygge sig hjemme foran tossekassen.

Gensyn med vennerne

Sidste år op til Påsken kunne man købe filmen Væddemålet og følge de fire søskende Katja, Jarle, Siw og Sigge, som var på ferie med deres familier i sommerhuset ved Skærgården, i en spændende historie om et skibsvrag og en måske sunken skat. En historie, som bragte børnene ud på en større eventyrrejse rundt i hele Norden.

Jagten på den forsvundne oldefar . . . og skat

Skattejagten fortsætte året efter, hvor børnene igen er på ferie, men denne gang finder de en rebus som deres oldefar har efterladt før han forsvandt sporløst. Rebusen skulle dels være en ledetråd til, hvor han befinder sig, men også en meget stor skat. Efter fundet af et mystisk klæde i en bunker og motiveret af at hvis familien ikke inden 9 dage finder næsten 13 millioner og de derved vil miste deres elskede sommerhuse, drager vores unge helte ud på en længere rejse på jagt efter både oldefar, svaret på rebusen og måske også det helt store skat. Denne rejse bringer dem bl.a. til Frankrig og selvom jeg godt kan afsløre at de finder Oldefaren er eventyret langt fra forbi, svaret på viser at være et helt andet end først antaget og på denne rejse oplever både de og os som seere både gys, spænding og den første kærlighed.

Låner med arme og ben

Kampen om børns gunst er hård for tiden. Ikke blot skal nye historier slås med bøger og film som Harry Potter og Ringenes Herre, men også tegneseriehelte og andre film, der egentlig var tiltænkt voksne, som fx den seneste Batman film eller den rå Sin City hvilke jeg tit har hørt unge plage deres forældre om at låne nede i min lokale filmudlejning. Det er også en svær alder at lave film til for aldersgruppen 12 – 16 har det jo med at være en tid, hvor man både føler sig voksen og barn på samme tid.

Selvom den har svære odds så må man sige at der er tale om en ganske udmærket lille serie – Ja – det er faktisk en lille tv-serie på 6 afsnit, som man enten kan vælge at se som 1 lang film eller tage et afsnit på godt 25 minutter om dagen for at få den til at strække sig over hele vinterferien. Fo den voksne seer vil nok hurtigt bemærke at der lånes rigtig meget fra både populære bøger og film, gamle sagn og historiske begivenheder. Men da de 4 uge er meget forskellige persontyper og man kan mærke at der er brugt tid på historien og forskellige detaljer undervejs, kan man sagtens tilgive den at den ikke har den mest avancerede CGI teknik eller at special effekterne godt kan virke noget billige.

Godt valg af skuespillere

Serien er produceret af Nordisk Film og selvom der primært tales norsk, er alle roller dog besat med skuespillere fra hele Norden. Det er ikke super stjerner, men virkelig velvalgte, så de ligner almindelige selvom et par af dem har medvirket i andre nordiske film. Mens svenske William Svedberg og Sally Frejrud Carlsson spiller Sigge og Siw, har norske Niklas James Knudsen og Ingrid Unnur Giæver de to andre hovedroller som henholdsvis Jarle og Katta.

Skattejagten er Ingrid tredje rolle som tv-skuespiller, hun har tidligere , udover sidste års Væddemålet, også haft en mindre rolle i en tv-dokumentar, og været statist i spillefilmen United og lagt stemme til en række tegnefilm. Niklas har også lidt erfaring fra tidligere bl.a. i tv-serien Tiden før Tim og spillefilmen Ulvesommer, som vi også har anmeldt her på On-z.

I rollen som oldefar Ulrik ser vi Per Oscarsson. Den folkekære svenske skuespiller som har medvirket i mere end 100 filmroller siden hans debut i 1944, og har bland andet vandt de gyldnepalmer i 1966 på filmfestivalen i Cannes for bedste mandlige rolle i den stærke Sult. Mange vil nok også genkende Michael Nyqvist, som blandt andet kunne opleves i de svenske 2 store publikumssucceser Tilsammans og Fyren Fra Nabograven. Men i modsætning til sidste års serie Væddemålet er der ingen rigtig store danskere at spotte på rollelisten.

Alle skuespiller spiller godt uden dog at være til en Emmy, men ganske troværdige og søde alligevel og som bedst kan sammenlignes med skuespillet i vores egen Guldregn.

Instruktøren Thomas Kaiser har primært lavet tv og det ses også meget tydeligt både i den måde filmen er fortalt på, men også billederne, som passer bedst til en almindelig tv-skærm, for der er ikke kælet for billedsiden på samme måde som for historiens detaljer, men der er dog undervejs er flotte scener og klipning ind imellem, der nok skal få børn til at hoppe lidt eller kigge væk hjemme i sofaen.

Det var lidt om filmen/serien så lad og kigge lidt på disken i øvrigt.

Ekstra materiale

Ekstra materiale er der ikke meget af. Der lægges ud med en Bag om filmen på godt 20 minutter og det er ikke et af de mest spændende af slagsen. Der mest virker som om det er lavet for at skulle tilfredsstille fans af serien for den var en stor succes i Norge, da den blev vist på NRK. Der bliver sagt de rigtige ting og børn vil måske syntes det er sjov at se en film blive til, men lidt ældre børn og unge har set det så mange andre gange på andre dvd’er, så de vil nok kede sig. Ligeså kedelige er den lille samling fraklippede scener på i alt godt 5 minutter, man også har fundet plads til. Ekstra materialet rundes af med en trailer for serien og en række andre børnefilm.

Menu, Kapitler og Tekster

Menuerne er er kedelige og ledsaget af en stump musik fra filmen.

Du kan som tidligere nævnt vælge at se enten et afsnit ad gangen eller alle 6 på en gang. Selvom de enkelt afsnit også er delt op i kapitler har du ikke, fra menuerne, mulighed for at vælge disse, som man fx kunne på Deadwood dvd’en, men kun hoppe videre i et afsnit for at finde frem til et ønsket sted i et afsnit.

Tekster kan du vælge på Engelsk, Fransk, Norsk, Finsk, Svensk, Dansk eller helt at undlade tekster.

Audio og Video

På coveret under lyd står der for lyd angivet Svensk, Norsk, Dansk, Engelsk, Fransk, men det er ikke fordi man kan vælge mellem disse, men fordi det er de sprog, der tales i løbet af serien. Meget misvisende og meget dårlig information. Lyden er kun Dolby Digital 2.0 og yder ikke mere end hvad man kunne forvente af en dvd i dag, så har du et fint lyd anlæg og tilhørende højttalere skal du ikke forvente at systemet kommer på arbejde, selvom filmens handling flere gange byder op til det. Lyden er efter min menig en stor skuffelse.

Bedre bliver det ikke med billedet. Billedet præsenteres i Anamorphic Widescreen 1.77:1, men bestemt ikke en udgivelse, som der er kælet for den. Den ser mere ud som om det bare hurtigt skulle ud her i forbindelse med vinterferien. Billedet står dog godt langt det meste af vejen, men til tider kan det virke lidt uldent og ikke altid lige skarpt i specielt de mørkescener.

Alt i alt jeg vil sammenligne denne udgivelse med en rigtig god VHS kopi i forhold til, hvad vi ellers er begyndt og blive vant til fra andre tv-serieudgivelser, hvor vi jo både er begyndt at få både Dolby 5.1 lyd og knivskarpe billeder med masser af detaljer.

Konklusion

Efter den vellykkede lille serie/film fra sidste år Væddemålet var forventningerne til denne ganske store, men de indfris da nogenlunde. Skuespillet er ganske godt, så på trods af de lidt kiksede special effekter og en teknisk side, som ikke altid lige god, må man sige at der her er tale om en udmærket lille serie/dvd til børn i aldersgruppe fra 10 – 12 år. De ældre vil nok irriteres over de mange små mangler og sikkert kende til de historier, som der lånes fra og nok kræve lidt mere af historien og ikke mindst både mere action, spænding og gys.

En ide kunne være at tage et afsnit ad gangen, derved kan den holde til hele ferie, men jeg tror næppe at det er en serie at børn vil skrige efter at se igen. Hvis du ikke har lyst til at købe den kan det være den en dag dukker op på DR, da de har været med til at skyde penge i den. Det syntes jeg ikke du skal, for jeg syntes du skal støtte en god lille produktion og muligheden for, at der kan komme flere og måske endnu bedre serier fra de nordiske lande på tv/dvd, istedet for de talrige amerikanske serier, der stort set handler om det samme, om og om igen - afsnit efter afsnit.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: Skattejagten
Original Titel: Skattejakten
Premieredato: 17. januar 2006
Instruktør: Thomas Kaiser
Skuespillere: Ingrid Unnur Giæver, Niklas James Knudsen, Sally Frejrud Carlsson, William Svedberg, Per Oscarsson, Peter Andersson, Øystein Røger, Siw C, Klynderud, Michael Nyqvist
Spilletid: 147 min.
Selskab: Nordisk Film - DR - SVT - NRK - YLE, Nordisk Film, 2005 (på dvd 2006)
Genre: Familie
Link: http://www.nrk.no/programmer/sider/skattejakten/
Skattejagten bringer Sigge, Siw, Katta og Jarle ud på en længere tur i Europa, både til land og vands, med både skib, tog og båd.
Skattejagten bringer Sigge, Siw, Katta og Jarle ud på en længere tur i Europa, både til land og vands, med både skib, tog og båd.
Der er tempo og spænding mange steder, men ind imellem bliver der også plads til lidt romantik.
Der er tempo og spænding mange steder, men ind imellem bliver der også plads til lidt romantik.


banner
Overskrift Højre Block
Hvor Flodkrebsen...
Verden er uskarp
Triangle of Sadness
Ticket to Paradise
Pinocchio (Disney+)
Chiaras Valg
Europa
Kærlighed For Vo...
Anatolian Leopard
UdvandrerneKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...