Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Saw X
Saw X billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Starred Up

18. februar 2015 af Jesper Skovlund

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Starred Up billede

En fængselsfilmsklassiker er født!

Skotske David Mackenzies “Starred up” har ikke så få priser i ryggen inden DVD- og Blu-ray-premieren i Danmark, blandt andet den skotske BAFTA. På trods af det – og selvom mange europæiske lande har haft bio-premiere på den, og flere af Mackenzies øvrige film i øvrigt har gået i vores biografer, så falder denne altså ikke i de hjemlige filmimportørers smag. Ubegribeligt!

Så meget mere grund er der til at kaste sig over DVD- eller Blu-ray-udgaven af det der meget vel kan blive en vaskeægte fængselsfilms-klassiker. Formen er ikke ny – her er gode og onde fangevogtere, her er det sædvanlige ubarmhjertige hierarki blandt fangerne og en sprogtone der får ørerne til at blafre. Ikke desto mindre er der efter undertegnedes mening sjældent set en mere rå, indfølende og velspillet skildring af fængselsmiljøet. Og det er lige før man glemmer genre-skabelonen, når skuespillerne folder karaktererne ud. Mackenzie viser med al ønskelig tydelighed, at han er en eminent personinstruktør – vi så det første gang i den skæve ”Hallam Foe” (2007).

Da Eric overflyttes fra ungdomsfængsel til voksenfængsel – før tid endda, vel sagtens fordi han er for rå for de unge – konfronteres han med sin far der allerede sidder der. Eric spændes ud mellem en far der aldrig har været far men som nu vil være det inden for murene, magtkampene i hierarkierne, og ikke mindst i forhold til den samtaleterapigruppe der ledes af en idealistisk fangevogter.

Instruktøren gør ikke meget for, at vi skal synes om hovedpersonen Eric; tværtimod bliver vi gang på gang konfronteret med hans vold og kynisme som svar på alt. Spændingen stiger, imens man som tilskuer tvinges til at lede efter sprækkerne af menneskelighed – om det så bare er et ”tak” for en kop the. Da det endelig sker, har Eric for længst sat en lavine af magtkampe i gang. Og uden at skulle levere en spoiler her, spørger man sig selv, om ikke filmen havde stået sig bedst med at have ladet Eric og de andre indsatte inklusive store dele af personalet løbe linen ud. Nok gennemført desillusionistisk men helt i filmens overbevisende ånd.

Dette er først og fremmest en skuespillernes film. Jack O´Connell som Eric er fænomenal – hvad det er denne rolle har sat i gang hos den unge skuespiller, der ikke desto mindre har haft roller i film siden 2005, ved jeg ikke, men han rammer en dokumentarisk tone som vi kender den hos store engelske realister som Mike Leigh og Ken Loach. Nej, Jack O´Connell er ikke en amatør i hænderne på en dygtig instruktør – men en stor skuespiller. Det sammen gælder Ben Mendelsohn som Neville, Erics far.

En fængselsfilmsklassiker er født!

Der er desværre intet ekstramateriale på Blu-rayen.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Warner Home Video.

Titel: Starred Up
Original Titel: Starred Up
Premieredato: 10. februar 2015
Instruktør: David Mackenzie
Skuespillere: Jack O'Connell, Ben Mendelsohn, Frederick Schmidt, Edna Caskey, Darren Hart, Raphael Sowole, Duncan Airlie James, David Ajala
Spilletid: 105 min.
Selskab: Film4, Creative Scotland, Quickfire Films, Lipsync Productions, Northern Ireland Screen, Sigma Films, 2013
Genre: Drama
Link: http://www.sigmafilms.com/films/starred-up/banner
Overskrift Højre Block
All of us strangers
FØR STORMEN
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...