Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Saw X
Saw X billede

The Hunger Games...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Sweeney Todd

30. juli 2008 af Jesper Poulsen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Sweeney Todd billede

Her er barberen du ikke skal bestille tid hos...

Benjamin Barker har oplevet grufulde ting i sine yngre dage i Londons ellers så smukke idyl. Her mange år efter er hovedstadens gader indhyllet i et mørkt tåge, beskidte gader og sære eksistenser. Meget symbolsk, for Benjamin er tilbage – denne gang under navnet Sweeney Todd – og med blot en ting i tankerne. Hævn! Hævn over den uretfærdighed og grusomhed han blev udsat for…

Hævnen er møntet på den ondskabsfulde dommer Turpin, som er den mægtigste mand i byen. I ren jalousi forviste han Benjamin fra byen, for at kunne ”overtage” Benjamins kone. Ulykkelig over omstændighederne tog Benjamins kone gift, og siden da har datteren levet en indespærret tilværelse i årevis, indtil hun bliver giftemyndig i forhold til dommer Turpin. Benjamin, eller Sweeney må vi nok hellere kalde ham, skal have fundet en måde at få ram på dommer Turpin, og til det formål inlogerer han sig i sin gamle barbersalon oven på et tærte-bageri, bestyret af Mrs. Lovett. Rygtet går hurtigt at der er en ny barber i byen, og inden længe vrimler folk til. Dog kan Sweeney ikke holde sin ”forklædning” længe, og da en kvaksalver ved navn Pirelli begynder at gå Sweeney på klingen, bliver det startskuddet til uforudsete forhindringer. Fra da af slipper man ikke levende fra Sweeneys omgang med de skarpe blade, og de mange lig går heller ikke til spilde, da de havner i kælderen hvor kødlunser fra de døde, ender i Mrs. Lovetts tærter (som så oplever noget af en renæssance i omsætningen).

Handlingen spindes ligeledes frem af de mange bi-figurer, som også tæller en forelsket ung sømand som hjælper Sweeney i kampen for at få sin datter retur, Pirellis unge slave som ender som tjener i tærte-bageriet, retsmanden Beadle som er Turpins højre hånd, en mystisk kvindelig tigger og naturligvis dommer Turpin selv. Hele balladen ender i et samsurium af tragedier og dødsfald, ganske som det hører sig til i en dramatisk musical.

For ja, du skal vende dig til at der bliver trallet, og lallet og skrålet i vilden sky. Her er tale om et syngespil, dog heldigvis af den dunkle slags. Jeg har aldrig rigtig forstået genren musical, for det forekommer mig generelt tåkrummende når folk pludselig bryder ud i spontan sang, tilmed åbenbart det faktum at alle omgivelser kan synge med på et omkvæd. En kikset måde at bære en handlingsgang fremefter, men det er igen en smagssag. Om der er sangtalenter mellem skuespillerne er nok et lige så individuelt skøn, som det er at vurdere om Pierce Brosnan og Meryl Streep kan ramme en tone rigtigt i Mamma Mia! Men hul i det, Sweeney Todd er grum, grisk og umådelig grim – på den gode måde. Depp har igen fundet frem til en sær karakter formet af Tim Burton (deres 6. film sammen). Han ligner en blanding af detektiv Crane (Sleepy Hollow) og Edward Saksehånd, om end absolut ikke bange for noget som helst. Der bliver nemlig svunget barberblade til den store guldmedalje i dette blodige epos. Mrs. Lovett spilles af Tim Burtons kone Helena Bonham-Carter (hun er næsten med i alle Burtons film, men ellers kender du hende nok også fra film som Harry Potter og Fønixordnenen, Frankenstein og Fight Club). To andre velkendte Harry Potter folk er dommer Turpin og retsmand Beadle (henholdsvis Alan Rickman – Snape og Timothy Spall – Peter Pettigrew) og så det festlige indslag som Pirelli, leveret af Sacha Baron Cohen, som de fleste nok trods alt kender som Ali G eller Borat.

Tim Burton leverer endnu engang et pragtstykke af sin finurlige tankegang, uanfægtet om man kender til fortællingen om Sweeney Todd på forhånd eller ej. Den er vanvittigt godt dramatiseret og filmet. Usselt tidsbillede a la Jack The Rippers tid (hvor Depp jo også har været en tur forbi i sin tid), og med et figurgalleri som kun Burtons kringelkroge kan fremstille dem. En god blanding af humor, drama og kærlighed – tilsat et solidt skvæt teaterblod, hvis du altså kan tåle at se halspulsåren sprøjte.

Det som kan undre mest på denne udgivelse er manglen på ekstra materiale. Der skal man åbenbart have fat på en udenlandsk version for at kigge med. Det kunne ellers have været interessant at kigge bag kulisserne, men den slags er undladt på den danske version.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:

Warner Home Video.

Titel: Sweeney Todd
Original Titel: Sweeney Todd
Premieredato: 8. juli 2008
Instruktør: Tim Burton
Skuespillere: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen
Spilletid: 111 min.
Selskab: Warner Bros. Pictures, Dreamworks Pictures, Zanuck Company, 2007
Genre: Musical

banner
Overskrift Højre Block
All of us strangers
FØR STORMEN
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...