”Every year over 12.000 miners die in mining eccidents around the world”
Historien bag historien
De fleste husker nok mineulykken i 2010, hvor 33 chilenske minearbejdere blev begravet levende over fem hunderede meter under jordens overflade i over 30 graders varme i 69 dage. Den katastrofale mineulykke indtræffer, da bjerget som omgiver minen omsider giver efter og den kæmpemæssige mine styrter sammen om ørene på dem. Mirakuløst når de alle at søge tilflugt i et overlevelsesrum.
Men hele historien om, at mineselskabet havde forsømt sikkerheden, mængden af nødforsyninger og aldrig havde færdiggjort nødudgangene, og historien om at alt imens minearbejdere var fanget under jorden, så på landjorden pressede deres familier og venner på for at få det private mineselskab til at overhovedet gide at prøve at redde deres arbejdere, er blevet opslugt af heltehistorien om af de 33s overlevelse.
En historie lå begravet
Da en regeringsmand endelig får sat skub i en redningsaktion, står det hurtigt klart, at det kommer til at tage meget lang tid. Men familierne slår lejr og venter håbefuldt på nyt alt imens minearbejdere kæmper deres egne kampe i det lille, varme og trængte rum 200 etager under jorden. Først da den første kommunikation mellem dem og landjorden bliver etableret begynder omverdenen for alvor at interessere sig for historien, og pludselig tropper flere udenlandske borehold op og indleder en konkurrence om nå mændene først.
Nu får sagen ekstrem bevågenhed verden over og den utrolige historie giver endda reklameværdi for en række selskaber, som sørger for at leverer mad og produkter til minearbejderne under jorden og dermed spinde en masse god PR på deres produkter. En god sags tjeneste med en lille dårlig smag i munden.
Historie mangler luft og spænding
Den er den autentiske historie, den virkelige skildring af en katostrofe og den endelige succeshistorie, der for alvor holder filmen The 33 oprejst. Filmen er baseret på bogen ”Deep Down Dark: The Untold Stories of 33 Men Buried in a Chilean Mine, and the Miracle That Set Them Free” af den amerikanske journalist Hector Tobar, som navnet antyder har sydamerikanske rødder.
Historien har også alle ingredienserne til at blive en gedigen Hollywoodfilm: den tragiske ulykke, ”men-against-nature”, kampen mod de utænkelige odds, heltemodet og i sidste ende den lykkelige slutning. Derudover udspiller der sig en parallel heltehistorie på jordoverfladen, hvor minearbejderes familier kæmper mod mineselskabets bureaukrati, kynisme, mismod og manglende handlekræft. Nogen skal tage ansvaret for mineselskabets forsømte proviantering og vedligeholdelse og få redningsarbejdet i gang.
The 33 formår desværre ikke at leve helt op til heltedåden, som historien den bygger på. For det første kender man udfaldet af historien og for det andet mangler sidste halvdel rent plotmæssigt noget spænding. Det er uundgåeligt, da man ikke har ønsket at lave for meget om på virkeligheden, men virkeligheden ikke havde den sidste ’thrill’ eller den sidste medrivende kapløb mod uret til sidst. Derfor bliver man passiv tilskuer til at de 33 mænd reddes fra jordens indre og inden da har man mistet følelse af at være fanget sammen med dem eller at deres liv var i fare længere. Det svarer lidt til at se Robinson Crusoe blive fanget på Mallorca.
The 33 er dog helt sikkert værd at se. Historien bag den tragiske ulykke fortæller en klassisk kamp mellem samfundsklasser og sætter menneskers værdi overfor penge og forretning i perspektiv. Og så viser Antonio Banderas at han stadig kan spille seriøse roller.
Ekstramateriale
- The Mine Collapse: A behind-the-scenes look at creating the mine collapse with the cast, crew and stunt department
- The 33: The World Was Watching: See why this true story captivated viewers with news footage from around the world, as well as interviews, B-roll and film footage
- Theatrical Trailer
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Warner Home Video.