Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jomfruer Fra Rummet
Jomfruer Fra Rummet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

The City of Your Final Destination

13. februar 2014 af Caritas Fischer

2 stjerner Skriv en kommentar

The City of Your Final Destination billede

Manieret og tamt drama om overklassefamilie i Sydamerika

Merchant Ivory uden Merchant
The City of Your Final Destination er den første film fra det berømte Merchant Ivory produktionsselskab efter døden af produceren Ismail Merchant. Derudover blev det den faste Merchant-Ivory manuskriptforfatter, Ruth Prawer Jhabvalas, sidste film.
James Ivory er derfor sidste nulevende medlem af en uhyre succesfuld trio, der havde sin storhedstid i '80erne og '90erne. De vandt i alt seks Oscar-statuetter for smukt producerede kostumedramaer om den engelske overklasse - heriblandt Et værelse med udsigt, Resten af dagen og Howards End.
The City of Your Final Destination er med stor sandsynlighed den sidste film fra Merchant Ivory, som vi kender det.

Overklasse i Uruguay
I modsætning til langt de fleste af selskabets film finder The City of Your Final Destination sted i nutiden, men dog i en nærmest kolonialistisk tidslomme i Uruguay.
Omar (Omar Metwally) er en ung ph.d. studerende, som har fået et stipendie til at skrive en biografi om den afdøde forfatter Jules Gund. Desværre har Gunds familie, bestående af broderen Adam (Anthony Hopkins), enken Caroline (Laura Linney) og elskeren Arden (Charlotte Gainsbourg), ikke givet deres tilladelse. Presset af sin handlekraftige kæreste (Alexandra Maria Lara) tager Omar af sted til familiens landsted i Uruguay for at overtale dem. Man forventer at Omars møde med denne excentrisk sammensat familie vil udgyde masser af intriger, hemmeligheder og drama ... desværre sker der en hel del mindre end forventet.

Manieret manus og klichefyldt æstetik
Det slående er først og fremmest filmens over-literære og manierede manuskript, der sjældent virker naturligt. Der presses for meget klodset symbolik ind i daglig tale (“It’s like you have this subconscious drive to fall in, to mess up.”). Replikkerne ville sandsynligvis være bedre på skrift, hvilket vidner om historiens oprindelse som bog.
Det andet problem er en klichefyldt æstetik. De riges afslappede boheme livsstil feticheres med pinlige close-ups af rustikke rekvisitter og en konstant spansk guitar klimprende i baggrunden. Her går man med farverig kravat, drikker champagne om morgenen, og maler malerier i designertøj. For at understege overdrevent at enken, Laura Linney, er en power-kvinde, klæder hun sig som en Meryl Streep i The Devil Wears Prada, selvom hun bor ude på landet. Charlotte Gainsbourg spiller den uskyldsrene eks-elsker, som Jules Gund samlede op på gaden som 'en kattekilling', og som Omar forelsker sig i. Gainsbourg er cirka ti år for gammel til rollen som Arden, og hendes nye flæsede bondepige-kjoler med dertilhørende pletløse gummistøvler leder tankerne hen på et Noa Noa katalog.

Ingen drama eller lidenskab
Filmens emotionelle centrum burde være Arden og Omars forsigtige forelskelse, men deres romance virker ikke, da de uden tvivl er filmens svageste karakterer. Deres ligegyldige dilemmaer skal virke som omdrejningspunkter for nogle rimeligt interessante og stærkt spillede karakterer, hvis motivationer dog aldrig helt står klart.
Der er f.eks. plot med et gemt manuskript, nogle kostbare smykker, der skal smugles, men ingenting afvikles med nogen form for drama eller lidenskab.

Bedst er Laura Linney som enken og Alexandra Maria Lara som Omars dominerende kæreste. Efter Arden og Omars tamme romantik og Hopkins i autogear som civiliseret særling, er det forfriskende, at der er to stærke kvinder, der rusker lidt op i den stillestående atmosfære. Linney og Lara generer endda en vis kemi, som filmens sidste scene måske hentyder til kunne lede til et mere interessant forhold (måske ikke platonisk?). Filmens mest spændende scene er derved den sidste. Resten er et over-romantiseret og over-æstetiseret rod, der aldrig viser kløer, og aldrig når nogen tilfredsstillende destination. En skuffende svanesang fra Merchant Ivory.

The City of Your Final Destination blev vist første gang i 2007, men fik først en bredere premiere i USA i 2010. Cinemateket står nu for filmens danske premiere og den vises i februar måned. På den 14. februar vil selveste James Ivory være til stede til Q&A.

Titel: The City of Your Final Destination
Original Titel: The City of Your Final Destination
Premieredato: 13. februar 2014
Instruktør: James Ivory
Skuespillere: Omar Metwally, Laura Linney, Anthony Hopkins, Charlotte Gainsbourg, Alexandra Maria Lara
Spilletid: 120 min.
Selskab: Merchant Ivory Productions, Hyde Park International, 2010
Genre: Drama , Romantik
Link: http://www.merchantivory.com/staging/thecity/index.html


banner
Overskrift Højre Block
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...