Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

The Darjeeling Limited

11. maj 2008 af Jesper Poulsen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

The Darjeeling Limited billede

Where Do You Go To My Lovely?

Så er Wes Anderson tilbage på sporet – i dobbelt betydning. For det meste af The Darjeeling Limited foregår ombord på et indisk tog som sniger sig tværs gennem landet, og derved danner ramme for 3 brødres dannelsesrejse, oven på et år hvor de intet har set til hinanden, set I lyset af deres fars død og begravelse.

De tre amerikanske Whitman-brødre har hver sine særpræg. Jack er den dameglade, Peter er den konfuse, som samtidig venter barn, Francis er lederen, som i denne kontekst dog ser noget miserabel ud efter et voldsomt knallertstyrt. Bevæbnet med alt fra peberspray, over smertestillende til 11 kufferter med gammelt ragelse, følger vi brødrenes regelrette rejse i håb om at finde sig selv og hinanden igen. For at kunne opfylde dette, så er der en række love som skal overholdes. F.eks. skal man med positivt sind imødekomme kulturelle tiltag. Man skal turde bruge hinandens visdom og rådgivning. Og man skal og man skal og man skal... Jo flere regler, jo sværere at overholde dem. Og inden længe går det da også galt. Når to brødre er alene, snakker de om den tredje, og til sidst er dannelsesrejsen i ruiner. Også på grund af en smuk stewardesse på toget og en meget giftig slange – samt generelt mangelfulde recepter på børdrenes smertestillende midler!

Turen slutter lidt prompte, da togkonduktøren får nok af brødrenes væremåde. Jack, Peter og Francis bliver sat af i den stegende hede, men det gør ikke eventyret mindre. De tvinges til at måtte stå sammen, da de forsøger at forhindre en ulykke og det bliver kimen til et sammenhold der sletter alle andre skjulte dagsordner. Brødrene finder hinanden, og midt i det hele finder de også deres mor. Og det bliver et kontroversielt møde...

Brødrene spilles af Owen Wilson (Nat På Museet, Wedding Crashers og bio-aktuel med Drillbit Taylor), Adrien Brody (King Kong, Pianisten, The Village, Hollywoodland) og Jason Schwartzman (I Heart Huckabees, Marie Antoinette). Wes Anderson har det jo med at bruge det samme kuld skuespillere til sine film, og Wilson og Schwartzman er da også udpræget gengangere som det også er tilfældet med Bill Murray og Angelica Huston (som begge var med i Andersons The Royal Tenenbaums og The Life Aquatic). Murray har blot en lille cameo i rollen som forretningsmand som ikke når sit tog, mens der er lidt mere spilletid til Huston som brødrenes mor. Vælger man at koble prologen Hotel Chevalier til filmen (den findes som tilvalg på dvd'en), så får man 12 minutters intro af Jack, lige inden turen går til Indien. Her befinder han sig i Paris, hvor han opsøges af sin kæreste (spillet af Natalie Portman – Leon, Star Wars, V For Vendetta, Closer, Cold Mountain).

Wes Anderson brugte Bottle Rocket og Rushmore til at finde sig til rette i filmens verden. Siden har han slået sig på komedie-genren, og størst var nok “debut'en” The Royal Tenenbaums med Gene Hackman, Gwyneth Paltrow, Ben Stiller, Danny Glover samt mange af den ovennævnte. Siden håbede man på lige så stor succes med The Life Aquatic som var en slags dokumentar-præget komedie med Bill Murray i den altoverskyggende rolle som nutidens svar på Jacques Cousteau (troede han da selv) flankeret af bl.a. Michael Gambon og Willem Dafoe. The Darjeeling Limited er i den sammenhæng klassens utydelige bror. Stadig masser af underspillet humor, men også en hvileløshed som er udefinerbar, lige indtil trådene samlet i det sidste kvarters tid. De skæve karakterer redder dog meget – og man forstår at det er et under at branchens folk håber at kunne kile sig ind som fast inventar i Andersons film. Sjovt nok holder Anderson nu en lille pause fra komikken og kaster sig over en animeret film, baseret på Roald Dahls (ja, det er ham med Charlie Og Chokoladefabrikken) børnebog The Fantastic Mr. Fox. Gæt hvem han har hyret til at levere stemmer...

The Darjeeling Limted gør sig bedst bemærket via sin detaljerigdom og specielle univers. Dialogen er ikke videre opfindsom eller skelsættende og handlingen sløver sig fremad i samme nedsatte tempo som toget. Det vil sikkert kede nogen, men her er altså også tale om en moden komedie i samme stil som sine forgængere, og så alligevel overhovedet ikke!

Bonusmateriale består af en pudsig featurette omkring tilblivelsen af filmen. Lige før den også er en film i sig selv. Her er masser af finurligheder om rekvisitter og nogle gæve optagelser af en række skuespillere hvis navn ikke lige er sådan at udtale. God fornøjelse!
Filmen er venligst stillet til rådighed af:

SF/Fox.

Titel: The Darjeeling Limited
Original Titel: The Darjeeling Limited
Premieredato: 6. maj 2008
Instruktør: Wes Anderson
Skuespillere: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Angelica Huston, Bill Murray
Spilletid: 88 min.
Selskab: Fox Searchlight, 2007
Genre: Humor

banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...