"Hvis du voldtager din mor bliver det anset for skamfuldt, men ikke nær så skamfuldt som at samarbejde med den israelske efterretningstjeneste."
Dette er ordene som "The Green Prince" Mosab Hassan Yousef udtaler i begyndelsen af denne dokumentarfilm. Og som ligger grunden til vores forståelse for hvilket offer og hvilken risiko denne unge mand har bragt og gennemgået siden han ikke var andet end en ung dreng.
Cinemateket viser månedens dokumentar The Green Prince, som vil gribe dig hårdt om struben og føre dig ind i en rystende og ukendt undercover-verden.
Som 17 årig havde Mosab levet hele sit liv med en klar ide foran sig. At skulle følge i sin fars fodspor. Og det var ikke små spor, når ens far var ingen anden end Sheikh Hassan Yousef, en af de mest populære ledere og grundlæggere bag den palæstinensisk organisation Hamas.
For familien var Hamas nemlig mere end en organisation. Det var deres identitet. Og for den ældste søn Mosab var det ikke svært at falde i med den omkringliggende intense konflikt og det derafspringende krav for hævn mod den jødiske befolkning.
For vi kender alle sammen Israel-Palæstina konflikten. Og selvom denne dokumentar, som er baseret på Mosab's selvbiografiske bestseller "Son of Hamas", også rammer direkte og brutalt ned i kødet på det betændte og evigt åbne sår, som er denne konflikt, er det ikke det der er budskabet med dokumentaren.
Det handler om to mennesker, som trodsede hver deres verden for at gøre hvad de følte var rigtigt.
Først har vi den egentlige hovedperson selv: Mosab.
Sønnen som følte sig nødsaget til at svigte hele sin familie og livsgrundlag for at kunne følge sin moralske overbevisning.
Det starter, da han bliver anholdt som 17-årig af Shin Bet - den israelske efterretningstjeneste - og sendt videre til en afdeling af et fængsel som er styret af Hamas-fanger. Her oplever Mosab på egen hånd Hamas' brutale og voldelige behandling af egne folk og fanger, og det gør han sætter spørgsmålstegn ved hvad det er for en hævn han kæmper for fra deres side af.
Ude fra fængslet igen vælger han at lytte til sin fornuft og moral og bliver informant for Shin Bet. Denne enestående "fangst" for Shin Bet sker kun pga. officeren (og vores anden hovedperson) som vinder Mosab's tillid; Gonen Ben Yitzhak og et tiårig langt samarbejde begynder.
Et samarbejde som resulterer i et yderst tæt bånd mellem ham og hans nye kontakt; officeren Gonen Ben Yitzhak.
Et bånd og et venskab som til sidst kommer til at betyde mere for dem, end nogen af dem sikkert have troet.
Dette er en af de mest opsigtsvækkende og relevante dokumentarfilm jeg nogensinde har set. Den går langt over sin politiske ramme og formår at skabe en medmenneskelig kontekst, som mange sikkert har svært ved at sætte sammen med lige netop denne konflikt.
Holdet bag er et prisbelønnet team bestående af instruktøren Nadav Schirman The Champagne Spy (2007) og producerne John Battsek One Day in September (1999) og Simon Chinn Man on Wire (2008)
Med dunkende, knitrende rytmer og mareridtsagtige, mørke billeder bliver vi trukket ind i Mosab's fortælling. Vi ser arkivoptagelser fra tiden hvor han var hemmelig agent, og hører om hans barndom og liv som agent, men også om hans families fordømmelse af ham, da han går public med sin historie, og hvordan hans dobbeltliv næsten kostede ham alt.
Det er kun fordi hans forrige israelske kontakt Gonen vælger at sætte sit eget liv på spil ved at stå frem og dermed stå bag Mosab, at Mosab i sidste ende undgår deportation og dermed den sikre død.
Denne mand har gennemgået så meget gennem sit liv, at det er ufatteligt han sidder her i dag til at snakke om det. Men samtidig er det også utrolig vigtigt, for denne tankevækkende dokumentar og disse to beundringværdige mænd, Mosab og Gonen viser os at individer kan klare skærene, der hvor politikerne mislykkes.
Desværre kommer individers kamp næsten altid til kort i det store billede, men jeg håber inderligt denne dokumentar og Mosab's historie vil finde plads i det store perspektiv, for hvis dette ikke er et tegn på håb i en ellers truende håbløs situation, så ved jeg ikke hvad er.