Den små svindlende Roy Dillon (John Cusack), rapser penge fra amatører og ekspedienter/bartendere, ved fingerede terninger, eller hurtig bytning af sedler. En dag opdager bartenderen tricket med en tyve dollar der har forvandlet sig til en ti dollar seddel, og Roy må modtage et baseball bat i maveregionen.
Hans smækre lidt ældre kæreste Myra (Anette Bening), har tydeligt også svindlertendenser, og dyrker gerne gymnastiske øvelser i soveværelset med sin noget korpulente og op i årene lejlighedsudlejer, for at undgå husleje.
Roys mor Lilly (Anjelica Houston) dukker pludselig uanmeldt op, efter 8 års fravær, og hendes moderlige instinkter er stadig tilstede, da hun skimmer koldsved på sønnens pande. Det slag han fik tildelt på baren, har givet indre blødninger. Han overlever, efter et hurtigt hospitals ophold. Og som Lilly nu med rå kynisme fremlægger for både Roy og kæresten, at hun har givet ham liv to gange nu.
Men alt hendes moderlige storhej, har kostet på travbanen, hvor hun agere bookmaker for en gangsterboss Bobo Justus (Pat Hingle). Hendes research på en ny hest har været særdeles mangelfuldt, og han må statuere et eksempel, trods en søn på dødens rand, og terrorisere hende lidt for derefter at slukke en cigar på hende.
Tre svindlere, hvor sønnen er den mest moralsk angrebet, og det kan kun gå galt, hvilket også er kendsgerningerne.
Finurlige replikker stor i spandevis i denne lille morsomme og energimættet sag, med storspil og attitude hos Bening, hvor Cusack og Houston følger tæt trop. Også gamle kendinge som Stepehen Tobolowsky (juveler), Pat Hingle (mafiosoen) og ikke mindst J.T. Walsh der spiller Cole, Myras tidligere kæreste/mand.
Stephen Frears har endnu engang vist sit store repertoire med et kolossalt bagkatalog (”Mrs. Henderson Presents”, ”The Queen”, ”The Van”, ”High Fidelity”, ”Dangerous Liaisons” m.fl.), og mestrer også denne lidt svære genre, thrilleren med de selvironiske briller, på et sublimt oplæg fra forfatteren Donald Westlake. Finalen skriger efter andre afslutninger, så med denne lidt tamme afslutning, må fire stjerner lyse over denne film, som dengang fik den danske titel ”Ærlige Svindler”, men nu genudgives på DVD med den originale amerikanske.
Ekstra materiale er et kommentar spor, et udstillingsgalleri, en teaser, og ikke mindst tilblivelsen af filmen, med en letter fuld? Stephen Frears og screenwriter Donald Westlake.
Sidst men ikke mindst, The Jim Thompson Story, som er forfatteren bag historien, og var i sin tid en af de mest eksperimenterende forfattere i USA, idet han også som krimiforfatter levede et kriminelt liv, og havde al den ønskede tilgang research som enhver kollega kunne drømme om.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Sandrew Metronome.