Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

The Last King Of Scotland

10. juni 2007 af Jesper Poulsen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

The Last King Of Scotland billede

Kig ham i øjnene... Hvis du tør!

Inspireret af hændelserne under et af verdenshistoriens mest frygtede diktaturer. The Last King Of Scotland vækker for en stund Idi Amin til live, her 4 år efter hans død. Rædselsregimet blev i øvrigt væltet i 1979.

Nicholas Garrigan (James McAvoy – Narnia, Becoming Jane, Wimbledon) er netop blevet uddannet som læge, men han keder sig bravt hjemme i Skotland hos sine overbeskyttende forældre. I ren desperation lader han sin globus rulle med tilsagn om at han rejser til den destination som hans finger peger på, når globusen standser. Canada! Hvor ucharmerende – Nicholas prøver igen. Og fingeren peger på: Uganda...
Hvis Nicholas blot vidste hvad der ventede ham, så ville han nok have valgt Canada til hver en tid!

I Uganda er der lægemangel, og Nicholas må imødese en hektisk hverdag. Dog kan han i forbifarten ikke undgå at mærke den lokale befolknings begejstring for det militær-kup som står for døren. En mand ved navn Idi Amin er parat til at tage magten. Resten er ren historie – og her får du det særdeles skræmmende portræt af en af historiens mest frygtede ledere. Under Idi Amins regime menes flere end 300.000 mennesker fra Uganda at have mistet livet. En ualmindelig brutal magtsyg mand, som Forest Whitaker (Platoon, Panic Room, Ghost Dog, Blown Away, The Crying Game) forbilledeligt levendegør. Fortjent Oscar- og Golden Globe-vinder for denne uovertrufne præstation.
Dog vil jeg nu også lige have lov til at give applaus til instruktør Kevin Macdonald (primært kendt som dokumentarist), som snedigt lader publikum selv få alle isninger undervejs, trods det at de fleste nok vidste/havde regnet ud at Idi Amin var en skidt fyr. Filmens udlæg er nemlig ganske fredsommeligt og med glade musiske toner, skaber den på sin vis mere frygt, end hvis der var kombineret et åbnings-score med sørgmodig stemnning. Et lille hint om at Amin ved første øjekast er dybt charmerende, men i virkeligheden er ren Jekyll og Hyde!

Amin aflægger tilfældigvis et besøg i den landsby hvor Nicholas arbejder, og sidstnævnte bliver dybt betaget af førstnævnte. Amin holder nemlig en fantastisk tale til folket, hvor han forklarer at han blot er en simpel mand om alle andre, men at han vil kæmpe for et bedre, stærkere og frit Uganda. Folk tror ham på ordet, undtagen Nicholas' kollega Sarah Merrit (Gillian Anderson aka Scully fra X-Files). Hun har set statsledere love guld og grønne skove før...

Amin og Nicholas' veje krydses igen ved et trafikuheld, hvor Nicholas bliver bedt om at tilse præsidenten. Det lykkes via Nicholas' snarrådighed at få Amins hårde facade til at krakelere og en modsat fascination og respekt opstår. Der går ikke længe før at Nicholas bliver Amins fortrolige rådgiver og personlige læge. Umiddelbart en stor ære, men der venter den unge læge intet mindre end et sandt mareridt med livet som indsats... Det starter ganske vist stille og roligt, hvor man nærmest kan udlede at venskabelige bånd knytter de to. Men langsomt som Amins styre møder modstand, skifter Amin ham og viser sig at være en utilregnelig tyran med alt for megen magt, som han udøver på grusom vis. Det går efterhånden op for Nicholas hvilket spind han er fanget i, og hvordan undslipper man lige, når ens direkte modstander er en egenrådig hersker med folk omkring sig som kun tør gøre som manden med medaljerne på skjorten befaler?

Selve portrættet af Amin er så herligt underspillet i sin voldsomhed at man modtager visionære billeder på nethinden omkring hans uligevægt. Det er f.eks. af omveje at Nicholas finder ud af at sundhedsministeren er meldt savnet (efter at Nicholas angav ham til Amin). Det er også en fin kuvert med nydelig påskrift som Nicholas modtager, indeholdende sit nye pas – blot for at finde ud af at hans skotske pas er blevet fjernet! Filmen kunne i og for sig sagtens have været et stort blodbad, men herligheden består i at man ikke er et sekund i tvivl om at Amin er en slet fyr – og at det er selve personens ubalance man skal tage sig i agt for.

Ekstra materialet er så omfangsrigt som man kunne ønske sig det. Der er alt fra dokumentar om Amin, selve castingen til filmen, slettede scener og højdepunktet, nemlig et interview med Forest Whitaker vedrørende den krævende rolle som mad man.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:
SF/Fox.

Titel: The Last King Of Scotland
Original Titel: The Last King Of Scotland
Premieredato: 4. juni 2007
Instruktør: Kevin Macdonald
Skuespillere: Forest Whitaker, James McAvoy, Gillian Anderson, Kerry Washington
Spilletid: 118 min.
Selskab: Fox Searchlight Pictures, Cowboy Films/Slate Films Production, 2006
Genre: Drama

banner
Overskrift Højre Block
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & HejrenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...