Filmen udspiller sig i Saigon 1951-1952. Thomas Fowler, en britisk journalist for The Times, kæmper en kamp for at få lov til at blive i Saigon i forbindelse med arbejdet. Han er gift med en kvinde i London, men pga. hendes katolske værdier, kan en skilsmisse ikke lade sig gøre, og det er et stort problem da han er forelsket og sammen med Phuong i Vietnam. Da Alden Pyle, en amerikansk bistandsarbejder, ankommer til byen, starter Fowler og ham et interessant venskab. Det bliver dog mere problematisk da Pyle også forelsker sig i Phuong, og endnu mere problematisk da de begge bliver involveret i krigene og de politiske aktioner i Vietnam.
The Quiet American er en politisk thriller og en kærlighedsfilm på samme tid, og selv om det er prøvet mange gange før, er det sjældent gjort fuldendt. Det kan man roligt sige The Quiet American gør, den balancerer de 2 forskellige historier perfekt og vikler dem stille og ubemærket ind i hinanden, og det er skam en kunst i sig selv. Det er en underholdende og tankevækkende film, og ganske original i sin fremgangsmåde. Den formår at vække en sympati hos tilskueren, og stille spørgsmålstegn ved de fordomme tilskueren har til folk med andre (og ekstreme) politiske ideologier end dem selv.
The Quiet American er baseret på en bog af Graham Greene, manden der også gav os The Third Man, og er til dels selvbiografisk. Hvor meget af historien der er sand, finder man nok aldrig 100% ud af, men det er nok en del. Senere blev bogen filmatiseret i 1958, og da den ikke holdt sig tæt på bogen, og var mere amerikansk propaganda end en der stiller spørgsmålstegn ved dette, brød Greene sig ikke meget om denne filmatisering. Hvis han levede i dag, er jeg ret sikker på han ville være stolt, for denne nye indspilning supplerer kun bogen.
Michael Caine var nomineret til en Oscar for denne film, og der er ikke mange andre af hans præstationer der har fortjent den mere. Han er ganske enkelt en af de bedste nulevende skuespillere, og gør det helt fantastisk som Fowler i The Quiet American. Det man burde spørge sig selv om er, hvad Brendan Fraser laver i en film som denne. Han har prøvet en seriøs rolle i Gods & Monsters og det faldt helt igennem, det samme sker her. Han er god til at spille dum, men han passer på ingen måde ind i en seriøs film. Det er ærgeligt, for han spiller en af filmens essentielle roller (nemlig Pyle), og så er det irriterende hele tiden at tænke ”Åh Gud, ham igen?!” Det er nok også den største indvending jeg har imod denne film. Do Thi Hai Yen kan også virke irriterende engang imellem, ikke så meget fordi hun spiller dårligt, det gør hun ikke, men det virker lidt utroværdigt at hun bøjer alle de engelske ord perfekt, men snakker sproget så elendigt som hun gør. Det er 2 ting der ikke burde hænge sammen.
Phillip Noyce er en underlig instruktør. På en film som denne og Rabbit-Proof Fence virker det som om han har 100% styr på hvad han laver, og begge film er fantastiske. Og så har han elendigt instrueret og fortalte film i sit bagkatalog som The Bone Collector, The Saint og Sliver. I The Quiet American har man dog intet at brokke sig over, hvert skud er perfekt, og sammen med Caine danner de 2 en fremragende film. Den er glimrende fortalt, men kunne dog efter min mening godt have været en bid længere. Det er smådetaljer, men stadig ting der trækker karakteren den enkelte stjerne fra topkarakter.
Kort fortalt, en undervurderet film der burde ses af alle filmelskere. Jeg nød den. Jeg følte måske den kom langsomt i gang, men alle scener er nødvendige, og det forstår man først når filmen er forbi, og når den så er forbi, bliver den hængende et godt stykke tid efter. Virkelig god film, som man sagtens kan se flere gange.
Ekstramaterialet:
Jeg er vild med kommentarspor, og der er et herpå med hovedsageligt Phillip Noyce, Michael Caine og Brendan Fraser der er utroligt informativt. Der bliver mest fortalt om bogen, og de hændelser i filmen, som er sket i virkeligheden, og det giver en meget bredere forståelse for, hvor god og vigtig filmen egentlig er. Desuden er der et dokumentarprogram (Anatomy Of A Scene), som giver et hurtigt referat af filmen, og derefter fuldstændig gennemanalyserer en bombeattentat scene i filmen. Meget sjovt lille program. Desuden er der en kort Featurette, som egentlig ikke fortæller noget nyt, simpelthen fordi det er alt for kort. Til sidst er der en Vietnam Timeline, hvor man kan følge med i begivenhederne i Vietnam fra 1940-75, og 3 anmeldelser af bogen. Ganske fornøjeligt bonusmateriale, og fordi der godt kunne mangle et par trailers, slettede scener osv, falder den også lige kort fra en topkarakter. 5 stjerner til både film og ekstramaterialet.
Filmen er venligst stillet til rådighed af Buena Vista Home Entertainment.