Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Fri Mand
Fri Mand billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

The Vanishing

9. oktober 2019 af Peter Kruse Dam Jensen

4 stjerner Skriv en kommentar

The Vanishing billede

Gerard Butler og Peter Mullan er begge forrygende i Kristoffer Nyholms stemningsmættede og ultra mørke spillefilmsdebut.

Når den gennemsnitlige biografgænger tænker på Gerard Butler, er det formentlig larmende og actiontunge film som hans navn bliver associeret med. Og han har da helt bestemt også sin betydelige andel af disse roller på sit cv. Det er bare så meget mere berigende at være vidne til, når en actionmand tager skridtet videre og flekser sine dramatiske muskler. Ligesom Sylvester Stallone gjorde det i "Creed", Arnold Schwarzenegger i "Maggie" og Bruce Willis i "Den Sjette Sans". Og nu også Gerard Butler i "The Vanishing", der leverer sin måske bedste præstation i karrieren.

I filmen følger vi tre fyrtårnspassere, Donald, Thomas og James, som tager sammen ud til en ubeboet ø, hvor de skal vogte og passe et fyrtårn. Efter en kraftig storm, finder de et lig og en kiste med et par guldbarer, der sammen er skyllet i land. Da alle tre mænd kan bruge guldet og det viser sig at der er flere der leder efter det, bliver stemningen imellem dem heftigere og pludselig kæmper de både mod deres egen paranoia overfor hinanden samt en stigende usikkerhed for hvem der kommer efter guldet.

Kristoffer Nyholm der debuterer som spillefilmsinstruktør - han har bl.a. instrueret afsnit af "Forbrydelsen" - kan bestemt sit kram rent teknisk. Filmen er sat fornemt op rent scenisk med en stigende foruroligende stemning og nogle imponerende flotte billeder af de nådesløse naturomgivelser. Hans valg af close-ups i skuespillerens ansigtsprofiler er ligeledes uhyre velvalgt til denne type film. Desværre for Nyholm snegler handlingen sig tungt afsted i den første halvdel af filmen, hvor indlevelsen i historien er svær at få med sig. Der går simpelthen for meget navlepilleri i plottet, hvor der burde have været dynamisk fremgang. Anden halvdel kompenserer dog med en omgang glimrende blanding af kollektiv paranoia, personlig tragedie og rablende galskab på øen.

Men det som for alvor løfter filmen op på et ganske højt niveau, er Butler og Mullans fuldt ud dedikerede præstationer. Deres tykke skotske accenter er hypnotiserende gode - hvor er det dog skønt at hører Butler med sin oprindelige røst - og deres alvorlige ansigtstræk er konstant troværdige.

Hvis man, som undertegnede, glæder sig til "The Lighthouse" med Willem Dafoe og Robert Pattinson, så er "The Vanishing" perfekt opvarmning.

Titel: The Vanishing
Original Titel: The Vanishing
Premieredato: 9. oktober 2019
Instruktør: Kristoffer Nyholm
Skuespillere: Gerard Butler, Peter Mullan, Søren Malling
Spilletid: 107 min.
Selskab: Sandrew Metronome, 2018
Genre: Drama , Krimi , Thriller


banner
Overskrift Højre Block
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært År
HUNGER GAMES: TH...
MIRAKLET I GULLS...
FORSVUNDET I NATTENKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...