På trods af at Tron rent faktisk floppede da den i sin tid udkom i 1982, har filmen alligevel fået sig en lille, nørdet fanskare, der i årevis har ventet på en fortsættelse. Den er så kommet nu med Tron:Legacy, der i betragtning af sin forgængers beskedne succes alligevel har fået Disney til at hive den helt store pengepung frem. Omkring 200 millioner dollars kostede det at lave den, og den er da også så visuelt prangende, at det ligefrem tager pusten fra en.
Filmen er fyldt med referencer til sin forgænger og det vil bestemt falde i Tron-tilhængernes smag, men man behøver heldigvis ikke have set 1982 udgaven for at følge med i Tron:Legacy.
I 1982 var begreber som hackere, computervirus og 3D bestemt både futuristisk og ikke hvermandseje. I dag går de fleste rundt med en smartphone eller en tablet, der indeholder mere computerkraft og har features, som kun de færreste havde forestillet sig for 28 år siden.
Derfor er den verden Tron:Legacy præsenterer ikke fremmed længere, men det er stadig et særdeles holdbart univers, for hvilken computerspiller har ikke forestillet sig bare et øjeblik at leve i den verden, der ellers kun opleves på en skærm?
I den første film bliver Kevin Flynn suget ind i en computerverden, hvor programmer og deslige er personer og forskellige køretøjer. Flynn i 1982 blev spillet af Jeff Bridges. Man har videreført fortællingen og Jeff Bridges er stadig Flynn der er fanget i den digitale verden, men denne gang er det hans søn Sam, der hidkaldes for at redde sin far, der jo har været forsvundet siden Sam var en lille dreng.
Den originale Tron var især tænkt som en visuel oplevelse og netop det element er videreført i fortsættelsen. Tron er en fejende flot oplevelse og især lyscykelscenerne er fantastiske. Blu-Ray formatet tangerer biografoplevelsen med vanvittigt skarpe billeder og visuelt indtagende scener, der gør Tron til en af årets flotteste udgivelser.
Filmen er instrueret af Joseph Kosinski, der får sin debut med Tron: Legacy. At han er noget uprøvet kan man desværre godt mærke, for især personinstruktionen og historien generelt er der hvor Tron: Legacy har sine største svagheder. Man får antydningen af nogle ret interessante problemstillinger mennesket versus maskinen og en informationssamfundet som sådan er også til debat, men det bliver ved intentionerne, for filmens fortælling bliver aldrig helt skarp.
Det er naturligvis synd når nu man har en ordentlig spandfuld penge at lege med og samtidig har muligheden for at bygge videre på en historie og en tematik, der stadigvæk er bragende aktuel.
Soundtracket skal også fremhæves. Det er den franske duo Daft Punk, der har leveret musikken og den er intet mindre end fremragende. De elektroniske kompositioner der rangerer lige fra en tenderen mod simpel computerspilsnostalgi til storladne elektroniske lydflader, der passer perfekt til filmens visuelle stil.
Tron: Legacy er en visuelt imponerende film, der flot følger op på forgængeren. Der er desværre nogle fortællemæssige svagheder, der trækker filmens endelige karakter ned.
Med på blu-ray udgivelsen er der en hel del ekstramateriale, der giver et godt indblik i Tron-filmenes historie og skabelsesprocessen.
Buena Vista Home Entertainment.