”Og det skete i de dage…” Disse ord har vi vel nok alle sammen hørt ytret på et eller andet tidspunkt i vores liv. Historien om Maria, Josef og deres barn Jesus, er nok den kendteste af alle Biblens historier. Lukasevangeliet eller juleevangeliet som det også kaldes, er blevet fortolket et utal af gange i film, tegnefilm, teater og bøger. Listen over versioner af det kendte evangelium synes uendelig lang, og det er lang fra alle tolkninger, der holder vand.
Catherine Hardwickes fortolkning af Jesus fødsel ramte de danske biografer sidste december. Filmen fik en meget lunken modtagelse af publikum såvel som anmeldere. Men det har ikke afholdt den danske distributør fra at udgive ”Vejen til Betlehem” på dvd lige op det dette års julesalg.
Filmen fungerer som et halvanden times lang krybbespil, a la dem man selv lavede i 4 klasse i den danske folkeskole. Der bliver ikke sparet på brugen af patos, og man er ikke et sekund i tvivl om hvilke karakterer, der er de gode eller de onde. De romerske soldater bliver fremstillet som morderiske svin, og kong Herodes bliver fremstillet som en magtsyg galning.
Filmen er fuldstændig blottet for originalitet og fremstår i stedet som en illustreret bibelhistorie. Filmen fik da også i sin tid verdenspremiere i Vatikanet, og opnåede dermed en pavelig blåstempling. Den pavelige velsignelse er da også et tegn på, at filmen ikke indeholder nogen form for kant eller provokation.
Skuespillet er rutinepræget og sterilt. Rollen som Maria spilles af den dengang 16-årige Keisha Castle-Hughes, der som 13-årig blev nomineret til en Oscar for hendes præstation i filmen ”Whale Rider” (2002). Keisha Castle-Hughes præstation består mest af alt af, at rende rundt og se betuttet ud, men på den anden side så er det jo også sin sag, at blive gjort gravid af Helligånden. Rollen som Herodes spilles af den garvede Ciarán Hinds, som gjorde et fremragende stykke arbejde i tv-serien ”Rome” i rollen som Cæsar. Desværre overspiller Hinds sin rollen som Herodes i ”Vejen til Betlehem”, og hans karakter er mere komisk en skræmmende.
Hvis bare instruktøren Catherine Hardwicke havde haft modet til at gå lidt længere end bare genfortælle historien, så havde hun haft en virkelig god film på hånden.
Der er dog et enkelt stort plus ved ”Vejen til Betlehem”, nemlig det visuelle udtryk. Fotografen Elliot Davis fremragende billeder, er med til at gøre filmen seværdig. Farverne står knivskarpt, og billederne af Marias og Josefs vandring gennem golde ørkenlandskaber er ikke mindre end fantastiske.
Personlig er jeg ikke meget for film med en religiøs tematik, og havde det ikke været for den glansbillede-smukke fotografering havde ”Vejen til Betlehem” da også fået bundkarakter.
Der er ikke noget ekstramateriale til "Vejen til Betlehem"
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
SF/Fox.