Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Game Of Thrones ...
Støt Cinemaonline
Filmquiz I Valby...
Første Smugkig F...
Den Oscar-Vinden...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Toy Story 4
Toy Story 4 billede

Sorry We Missed You
Midsommar
Løvernes Konge


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Vejen Til Guantanamo

25. august 2006 af Jeppe Krogh

6 stjerner Skriv en kommentar

Vejen Til Guantanamo billede

Fire unge engelske venner med mellemøstlig baggrund tager i september 2001 til bryllup i Pakistan, men ender med at blive fængslet på Guantanamo i over 2 år for derefter at blive løsladt uden tiltale.

September 2001. Asif skal giftes i Pakistan og hans tre venner Ruhel, Shafiq og Monir tager med og betragter turen som en ferie i en region hvori de har rødder, men ikke har været i mange år. På grund af en række misforståelser, forvirring og dumdristighed forsvinder den ene og de tre andre bliver uretmæssigt tilbageholdt på Guantanamo i mere end 2 år. Vejen Til Guantanamo bygger på en sand historie og bliver fortalt delvist gennem interviews med de tre drenge og delvist gennem dramatiserede scener. The Tipton Three, som de tre blev kaldt i pressen, var alle fra det lille indvandrerområde Tipton i England og var ikke særligt religiøse.

Vejen Til Guantanamo er instrueret af Michael Winterbottom og Mat Whitecross. Michael er en af de mest spændende og alsidige instruktører i dag. Han bevæger sig smidigt mellem genrerne og er altid interessant at følge. Blandt hans største succeser er krigsdramaet Welcome To Sarajevo (1997) og 24 Hour Party People fra 2002. Michael Winterbottom er meget politisk bevidst og det er tydeligt i hans film. Kender man ikke navnet Michael Winterbottom, er det på tide at komme op af sovaen! Mat Whitecross har arbejdet på flere af Michaels film, men har ellers udmærket sig som musikvideo-instruktør, lavet kortfilm og er i gang med at skrive sin første spillefilm(udover co-instruktørjobbet på Vejen Til Guantanamo).

På trods af at skuespillerne, der spiller The Tipton Three er amatører, skinner ægtheden klart igennem. Det er utroligt realistisk fremført af skuespillerne og for os seere er de Asif, Ruhel, Shafiq og Monir. Assisteret af den ”ægte” historie tvivler seeren aldrig på at sådan skete det og det kunne nemt ske igen. Til sidst i filmen pointerer Winterbottom og Whitecross at kun tre Guantanamo-fanger er blevet tiltalt, men ingen endnu er blevet dømt.

Midt i Bushs ”krig mod terror” er det svært at vide hvem, der er farlige og hvem man kan stole på. De unge englændere forstår ikke sprogene i Afghanistan og da de indvilliger i at udføre noget hjælpearbejde, bliver de fanget og tortureret af Nordalliancen, der kæmper mod talebanerne. Røde Kors finder dem efter 10 dage i det kummerlige fængsel Sherberghan og giver besked til den britiske ambassade. Mareridtet fortsætter dog og amerikanerne placerer dem i et andet fængsel for derefter at indsætte dem på Guantanamo-basen. Igennem hele processen bliver de unge anklaget for et utal af forbrydelser og tortureret masser af gange. Det er filmens styrke, at de unge ikke er portrætteret som engle og amerikanerne/briterne som djævle. Begge sider går langt over stregen i deres forsøg på at få deres fanger til at tale og det er mest af alt det, som filmen vil blotlægge.
Filmen forsøger at være tro mod de unges udsagn og det virker meget troværdigt.

Vejen Til Guantanamo er fantastisk film, som alle burde se. Så find de alt, alt for få biografer, der viser filmen og bered dig på øjenåbner. Denne film er en god mulighed for at lære instruktøren, Michael Winterbottom, at kende og se at der er andre film end de sædvanlige tju-bang-film, alle biografer tærsker igennem. Denne seer giver Vejen Til Guantanamo 6 stjerner ud af 6 mulige.

Titel: Vejen Til Guantanamo
Original Titel: Road To Guantanamo
Premieredato: 25. august 2006
Instruktør: Michael Winterbottom, Mat Whitecross
Skuespillere: Riz Ahmed, Farhad Harun, Waqar Siddiqui, Afran Usman, Shahid Iqbal
Spilletid: 97 min.
Selskab: FilmFour, Revolution Films, Screen West Midlands
Genre: Dokumentar
Link: http://www.roadtoguantanamomovie.com/
Fangerne på Guantanamo føres rundt i længer af flere soldater.
Fangerne på Guantanamo føres rundt i længer af flere soldater.
En torturmetode, der skal desorientere fangerne og knække dem.
En torturmetode, der skal desorientere fangerne og knække dem.


banner
Overskrift Højre Block
High Life
Harpiks
Sorry We Missed You
Midsommar
The Two Popes
Drømme fra Ødema...
Knives Out – Var...
Den Gyldne Handske
Jumanji: The Nex...
En Hvid, Hvid DagKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...