Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Den Grænseløse
Den Grænseløse billede



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Vi er Rusland, CHP:DOX 2023

19. marts 2023 af Steen Balle

2 stjerner Skriv en kommentar

Vi er Rusland, CHP:DOX 2023 billede

Siden 2011 har den danske dokumentarfilminstruktør Sybilla Tuxen haft fokus på Rusland – og studeret muligheder for at lave film i Sankt Petersborg, og tidligere lavet to film om russiske kvinder. I den nyeste Vi er Rusland/Silent Sun of Russia skildrer hun tre unge oprørere – rebelske kvinder, som ikke kan se sig selv leve i Putins diktaturstat. De vil noget andet.

Sybilla Tuxen har valgt at synliggøre russiske kvinders kamp mod systemet ved på forbilledligvis at finde tre unge forskellige kvinder: Alika fra Nordossetien i Sydrusland, Alyona fra Jakutien i Sibirien, og endelig Katya fra Penza, sydøst for Moskva. Vi hører om deres relationer til familien – hvor utrygheden i Rusland gør, at én af dem vælger at bosætte sig i Georgien – hvor hun tjener penge ved at sælge brugt tøj i en genbrugsbutik – og Alika bor hos stedfaren og drømmer om at leve et moderne liv – det er de tre kvinders største ønske. Men selv om filmen taler om rebeller – er det langt fra, hvad den første russiske kvindegruppe Pussy Riot fra 2011 – som lavede kollektiv handling i en kirke med fængselsstraf til følge – disse tre i filmen arbejder kun i egen interesse. De drømmer om at flytte væk. Mere end 100.000 russere er emigreret til Georgien på et år, hvor de kan leve visumfrit i ét år ad gangen.

Jeg synes filmen har alt for mange nærbilleder af de tre kvinder med deres cigaretter og næsten hele tiden natbilleder i skumle biler eller faldefærdige værelser – så vi slet ikke får landets strenghed at føle – jo gennem deres ord. Og vi får at vide at filmen starter i 2018 – men der kommer slet ingen andre årstal på skærmen, så vi ikke kan se hvornår de tre moderne kvinder er henne i forløbet, mens de sidder og kigger i deres telefoner. Og det bliver for meget, når samtalen hele tiden lyder: ”Fuck this war” og ”Fuch you” – som en af pigerne har fået tatoveret i et skaldet baghoved. – men alligevel siger én af pigerne: Tror du vi kunne have forandret noget, hvis vi var blevet?

Det er prisværdigt, at Sybilla Tuxen har valgt at give dem en stemme – da der ellers intet kommer ud fra oppositionen i dagens Rusland – men jeg synes godt nok vi har fået meget at vide om den russiske opposition ved at høre om Ukraine.

Filmen vil søge at give et poetisk og intimt indblik i kvindens livsforløb og fremtid i tidens Rusland – men jeg synes den mangler den kollektive menneskekamp mod en gal mand.



Titel: Vi er Rusland
Original Titel: Silent Sun of Russia
Premieredato: 19. marts 2023
Instruktør: Sybilla Tuxen
Skuespillere: Alika, Alyona, Katya
Spilletid: 70 min.
Selskab: Tambo Film, 2022
Genre: Dokumentar


banner
Overskrift Højre Block
Monkey Man
Immaculate
Fire døtre
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...