Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Casper
Idiot Prayer – N...
Sophia Loren Ven...
Disney+ Streamin...
70Mm-Film Samler...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Honest Thief
Honest Thief billede

Trolls På Verden...
Herself


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Vinden Der Ryster Kornet

2. januar 2008 af Jesper Poulsen

5 stjerner Skriv en kommentar

Vinden Der Ryster Kornet billede

Noget der ligner et mesterværk af Ken Loach

“And Join The Bold United Men, While Soft Winds Shake The Barley”. Sådan lyder 4. linje i 2. vers af en irsk sang om oprøret i 1798. En sang som bærer titel med Ken Loach' film som i 2006 snuppede Palme d'Or (De Gyldne Palmer) ved den berømte uddeling i Cannes. The Wind That Shakes The Barley eller Vinden Der Ryster Kornet, som vi kalder den herhjemme, foregår i 1920'ernes Irland. Baggrunden for filmen omhandler det netop overståede valg til det nye irske parlament. Det har givet massiv opbakning til Sinn Fein, som taler for et selvstændigt Irland. Den britiske overklasse svarer igen, da de ønsker at bevare kontrollen over den grønne ø. Det gøres ved at indsætte 7000 såkaldte paramilitære styrker, som skal holde de rebelske irere i skak.

Der hvor vi springer ombord i filmen, følger vi Damien som netop har færdiggjort sine studier som læge. En kvik hjerne som tilmed står med ønskejobbet på et velanset hospital i London. Bedst som Damien er klar til at tage afsked med sin familie i Irland, oplever han en række brutale overfald på sine egne, udført af de indsatte styrker – også kaldet black and tans. Det får Damien til at ændre holdning til lægegerningen, og han bliver hjemme i Irland og slutter sig til større oprørsgruppe, ledet af hans bror Teddy. Med de fantastiske irske vidder og landskaber som baggrund, følger vi kampen mellem de irske bønder og engelske soldater. Det byder på nogle brutale kampe, akkompagneret af torturscener, tilfangetagelser og likvideringer, parterne imellem. Damien og Teddy oplever at deres modstandkamp giver pote, og de mange kampe fører til et større politisk pres. Det udløser en aftale, som sætter en stopper for blodsudgydelserne. Dog er det langt fra alle som mener at traktaten sikrer irerne deres frihed. Fronterne trækkes op i en grusom borgerkrig, som betyder at Teddy og Damien, trods broderskabet, befinder sig på hver sin side af splittelsen. En deroute som får fatale følger...

For filmelskere behøver Ken Loach næppe den store introduktion. Hidden Agenda, Fatherland, Ladybird, Ladybird, My Name Is Joe, Kes, Ae Fond Kiss og mange mange flere, har sikret Ken Loach sin egen helt specielle plads i filmhistorien. Hvad han ikke har vundet, er nærmest ikke værd at vinde. Vinden Der Ryster Kornet er tilmed en af hans bedst film, synes jeg. Modig, dramatisk og gribende. Ting han mestrer, ganske vist, men med et aldeles interessant persongalleri af vedkommende skæbner, sat i en kulisse som er snydt ud af historiebøgerne. De lidt over to timer stryger afsted, så man dårligt når at blinke med øjnene. Der er nok at hæfte sig ved, i en herlig strømlinet fortælling fra den mørke del af den irske kultur.

Til opgaven er tilkaldt en række irske karakterskuespillere, som jo nok ved hvad det handler om. Største stjerne er Cillian Murphy dog, i rollen som Damien. Du kender ham fra 28 Dage Senere, Intermission, Pige Med Perleørering, Cold Mountain, Red Eye, Breakfast On Pluto, Sunshine og som Scarecrow i Batman Begins. De har ramt en nerve, som driver filmen frem. Ja, der må klappes i de små hænder...

Er du historisk interesseret, eller har du bare brug for at se en rigtig god film med saft, kraft og substans – så vil jeg ikke undlade at anbefale Vinden Der Ryster Kornet. På sin vis rart at den ikke er blevet markedsført efter alle dyre regler, men også en skam hvis den derfor ikke når ud til filmelskerne landet over. Der er trods alt tale om en af de mest efterspurgte titler til dvd-afspilleren i lange tider.

Filmen indeholder blot egen trailer som ekstra materiale.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:

Criterion Film.

Titel: Vinden Der Ryster Kornet
Original Titel: The Wind That Shakes The Barley
Premieredato: 7. januar 2008
Instruktør: Ken Loach
Skuespillere: Cillian Murphy, Liam Cunningham, Padraic Delaney
Spilletid: 127 min.
Selskab: Sixteen Films, 2006
Genre: Drama

banner
Overskrift Højre Block
Saint Maud
Greta
Herself
Body Swap
Idiot Prayer - N...
Roadkill
The Painted Bird
Retfærdighedens ...
Psycho - 60th An...
FreakyKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...