Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Hvidstengruppen ...
Hvidstengruppen Ii - De Efterladte billede

Alle For Fire
Black Panther: W...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Voksne Mennesker

10. januar 2006 af Christina Christensen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Voksne Mennesker billede

Filmen om en ubekymret grafittikunstner, en bagerpige på svampe og vennen Morfar. Et sjældent dansk frisk pust i sort-hvid, som gør at dansk film igen kan ånde.

Den islandske instruktør Dagur Kári, som sikkert for mange dansker er ukendt, har lavet en suveræn efterfølger til sin meget specielle film Nói Albinói. Han har endnu en gang skabt en film som høster priser verden over heriblandt en prestigefyldt plads i Cannes i kategorien Un Certain Regard. Selv fik han Dreyer Prisen i 2006 for sin instruktion.

Voksne Mennesker er en film om grafittikunstneren Daniel (Jakob Cedergren) som lever af at male kærlighedserklæringer på mure, og som på ingen måde tager ansvar for sit eget liv. Han er konstant på flugt fra skattemyndighederne, og andre han skylder penge. Daniel lever et ubekymret liv indtil han møder den charmerende og ubekymrede bagerpige Franc (Tilly Scott Pedersen) som han forelsker sig i. Hans ven Morfar (Nicolas Bro)som er fikseret på at blive fodbolddommer, og som var først forelsket i bagerpigen Franc, ender i sin skuffelse på en vild bytur og i kassen med hendes mor.

Filmens handling kan umiddelbart lyde plat og overgearet, men filmen får en anden tyngde i gennem filmens kredsen, om det at være voksen og blive voksen. Filmens sidehistorie om en dommer som ikke kan sove, og som tydeligvis har problemer med at affinde sig med det ansvar der følger med det at være voksen, kan man diskutere for og imod. På den ene side understøtter det filmens tematik. Filmen kommer derved til både at handle om at blive voksen, men også om at være voksen. Dommeren supplerer og skaber en dynamisk anden vinkel på tematikken, men samtidigt er den så selvstændig en vinkel at den bryder filmens univers.

De nøje planlagte men samtidigt skødesløse sort-hvide indstillinger filmet af Manuel Alberto Claro, Danmarks måske mest talentfulde fotograf, er med til at understrege filmens finurlighed. Musikken understøtter yderligere det skæve univers, og er i øvrigt fremført af Dagur Káris eget band Slowblow.

Voksne Mennesker er det friske pust som dansk film har ventet på længe. Den har en tilpas skævhed, eminent underspillet skuespil og fantastisk fotografering.

Ekstramaterialet: En stjerne.
Efter en god skæv film kræver det et utraditionelt ekstramateriale hvilket denne DVD absolut ikke har.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: Voksne Mennesker
Original Titel: Voksne Mennesker
Premieredato: 10. januar 2006
Instruktør: Dagur Kári
Skuespillere: Jakob Cedergren, Tilly Scott Pedersen, Nicolas Bro
Spilletid: 106 min.
Selskab: Nimbus Film, 2005
Genre: Drama
Link: http://www.voksnemennesker.dk


banner
Overskrift Højre Block
Trold (Netflix)
Rimini
Andor (Disney+)
Bardo: False Chr...
Loving Highsmith
The Menu
She Said
Krysantemum
Den Milde Smerte
Ferskenlunden i ...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...