Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Fri Mand
Fri Mand billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Western Arabs

3. april 2019 af Sofie Svane

4 stjerner Skriv en kommentar

Western Arabs billede

For arabisk til at være dansk, for dansk til at være araber.

Western Arabs er en intim dokumentar-hybrid, der er filmet over en periode på 12 år og som følger en dansk-arabisk familie på godt og ondt. Faren er palæstinensisk, moren er dansk, og de tre sønner bliver et resultat af det kulturelle møde, der opstod, da faren som en af de første flygtninge fra Mellemøsten ankom til Danmark i 1966.

Med en uslukkelig hunger efter at forstå sit intense forhold til sin far, og i et opgør med de traumer og den splittelse faren har givet videre, kaster Omar Shargawi (Gå med fred Jamil 2008, Al Medina 2016) sig ud i en skildring i grænselandet mellem fakta og fiktion, der viser en opvækst mellem to kulturer i et hjem fyldt med kærlighed, men hvor vold og aggression ofte har været et middel til at løse problemer.

Han spørger, hvor hans egen vrede kommer fra, og forsøger at forstå sin far, der er præget af smerte og traumer fra den nådesløse vold, som han flygtede fra. Men mere end at give sin familie et billede, ønsker Shargawi med filmen at give ordet til dem, der sjældent får det, og vise den splittelse mange tilsvarende familier oplever, som opstår når man falder mellem to stole og ikke føler sig hverken dansk eller arabisk.

I Western Arabs vender han derfor igen kameraet mod sig selv og blander med hæs stemme, der enkelte steder næsten mister pulsen som havde den fået en ordentlig mavepuster, klip fra sine tidligere film, håndholdt hoppende og grynet kamera, opstillede scener og intim dagbogsform, der tilsammen viser et meget hudløst, menneskeligt og til tider meget barsk, men også rørende, portræt af en mand der forsøger at komme overens med den smertelige historie han befinder sig midt i.

Shargawis ønske er at:
”eksemplificere mange af de familier i den vestlige verden, der også har flygtningebaggrund. Familier, som har lidt under krig og kaos, og som har undsluppet det ved at flygte fra deres hjemlande. Det er den fortælling jeg gerne vil fortælle. (…) Denne fortælling handler desuden om forsøget på at finde en form for harmoni, som de fleste søger efter. Om ikke at skyde skylden på religion, dobbelte kulturer, og familiens traumer, men i stedet fuldt ud tage ansvar for sit liv."

Filmen fremstår rå og grynet i et bevidst stilistisk valg, der passer til dens rå virkelighed. Shargawis egen smerte og tvivl bliver hans styrke i denne modige film om at vokse op mellem to kulturer og tankegange, og den er et kærkomment indspark til en ellers ofte ensidet debat.

Western Arabs havde verdenspremiere på Berlinalen, Berlins Internationale Filmfestival, og vises i i Danmark som del af DOXBIO i udvalgte biografer.

Titel: Western Arabs
Original Titel: Western Arabs
Premieredato: 3. april 2019
Instruktør: Omar Shargawi
Skuespillere: Omar Shargawi, Manir Shargawi
Spilletid: 77 min.
Selskab: Snowglobe ApS & Baldr Inc, Danmark 2019. Med støtte fra Det Danske Filminstitut
Genre: Dokumentarbanner
Overskrift Højre Block
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært År
HUNGER GAMES: TH...
MIRAKLET I GULLS...
FORSVUNDET I NATTENKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...