Hvad var det egentlig, der skete der i skolegården for 50 år siden? Det dykker Jay Rosenblatt ned i, da han ved lidt af et tilfælde får prikket hul på en gammel og næsten hengemt hændelse fra hans skoletid i 5. klasse. For var der ikke tale om gemen mobning, da klassen kastede sig over stakkels Richard? Det er han faktisk ikke så meget i tvivl om, og med dette in mente, så kaster han sig ud i, at få så mange fra klassen i tale for at høre, hvad de kan huske fra dengang.
Med en god blanding af arkivfotos, interviews, telefonopkald og animationer, så skildres en svunden tid omkring en hel central hændelse, hvor klassen står i en rundkreds. Eller det er ikke helt sandt, for ikke alle står i rundkredsen. Richard står inde i den og har alle andres øjne rettet mod sig. En skelsættende dag for klassen, for det ender naturligvis med, at Richard stikker af. I Jays søgen på svar omkring, hvad klassekammeraterne mindes fra dengang, så når han frem til konklusionen: De fleste kan huske små brudstykker af mobningen, men til gengæld kan de huske offeret ret tydeligt. Helt afgørende bliver det, da Jay i sin grundige research indser, at han også må finde frem til et helt centralt vidne. I skikkelse af klassens lærerinde, som i dag er 92 år og bor i et plejehjemskompleks. En ting er hvad, hun husker. Noget andet er, hvad hun selv har oplevet med sin egen datter…
Jay kommer helt ind til benet med, hvor slemt det må have været for Richard at stå alene og modtage de resterendes ydmygende behandling. Selvom de dengang kun var børn og langt klogere i dag, så ændrer det ikke på anger, skyldfølelser og skam. Hvad der kun ligne en film om arme Richard, ender i virkeligheden med at få en helt anden hovedperson. Den mistede uskyld – og Jay må endda spørge sig selv, om der i virkeligheden er en risiko for, at denne dokumentars forsøg på at undskylde, måske nærmere kommer til at rippe op i gamle sår. Alligevel sætter Jay sig ned og finder pen og papir frem. Der skal sendes et brev til Richard…
When We Were Bullies handler om et skjult traume, som ikke går over af sig selv. Det har hele tiden ligget og ulmet. Aldrig behandlet. En modig dokumentar, som natten til mandag måske kan ende med at tjene en gylden statuette kaldet Oscar. Et tydeligt bevis på at mobning er at sidestille med det brændsår, der latent ligger og holder en høj temperatur og som sætter varige, skadelige spor i både mobbere og offer. 4 fortjente stjerner til en god halv times oplysning.