Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

8 mile

20. januar 2003 af Lise Aakjær

4 stjerner Skriv en kommentar

8 mile billede

Rapperen Eminem debuterer i ”8 Mile” som den hiphop-drømmende hvide dreng Jimmy fra Detroits slumkvarter. Filmen er ikke biografisk, men ligner til forveksling den virkelige Eminem-historie.

I forbindelse med udgivelsen af Curtis Hansons seneste film "8 mile" med rapperen Eminem – eller Marshall Bruce Mathers III, som han er født - i hovedrollen som mere eller mindre sig selv, blev det slået stort op, at hovedrolleindehaveren havde været vind og skæv af stoffer under halvdelen af optagelserne. Måske var det slet ikke så dårlig en idé for ham at fylde sig med narko, for godt spiller han i hvert fald den hvide dreng fra Detroit. Faktisk så godt, at man glemmer virkelighedens Eminem, hans blakkede rygte og irriterende persona, når man er i selskab med hans filmpersonlighed den hæderlige Jimmy "Rabbit" Smith, Jr.

Det kører ikke rigtig for Jimmy Rabbit. Han har i denne uge slået op med sin kæreste, der viser sig måske at være gravid. Han har i den forbindelse mistet sin bil og sit hjem, hvorfor han er tvunget til at bo hos sin fordrukne mor Stephanies (Kim Basinger) husvogn i en forfalden trailerpark i den mindre pæne del af Detroit. Og for det ikke skal være løgn, så taber Jimmy oven i købet ansigt ved en af de mange rap-dyster eller såkaldte battles, der afholdes på byens værested og musikhus "The Shelter". Battles er verbale boksekampe, tomandsdyster på ord og rim, hvor det gælder om at håne sin modstander mest muligt. Rap-dysterne er ikke bare fis og ballade, de er mindst lige så vigtige som gadens virkelige kampe, for det er store ting som respekt, accept og omdømme, der er på højkant. Dette er især vigtigt for Jimmy, der som byens eneste hvide rapper virkelig skal bevise sit værd blandt de hårde gutter i det overvejende sorte hiphop-miljø.

Det skaber naturligvis en uhyggelig masse ballade, racisme og had både mod sorte og hvide, når en hvid, splejset knægt tror, han kan mænge sig med de store drenge. Rabbit bu'es ned af scenen, og resten af filmen forsøger han så at genvinde sit mod, så han igen kan hiphoppe sig vej op på scenen, gribe mic’en og genvinde respekten, også for sig selv.
For bliver man battle-mester, kan end ikke den hårde, sorte bande, der kalder sig Tha Free World og styrer byens undergrund med hård hånd, nægte den hvide knægt den respekt, som han fortjener.
Og så får den lækre wanna-be model Alex (Brittany Murphy) måske også øjne op for ham for alvor. For han ER dygtig. Og han KAN rappe lige så godt som de store drenge. Det er i hvert fald hvad Jimmy bedste ven den store, storte fyr Future (Mekhi Phifer) og filmen generelt så ihærdigt understreger. Og det bliver et minus ved filmen.

Den er for unuanceret i sin personskildring og i hele sin omgang med emnet hvid-fattig-dreng-med-dårlig-barndom. Men miljøskildringen er helt fantastisk og den visuelle stil med de stemningsfulde blå-grå billeder er gennemført flot og spændende. Skildringen af den hårde ungdomskultur i den trøstesløse forstad giver et godt indblik i de unges hverdag, deres drømme og desperation for at komme væk og skabe sig et bedre liv inden de synker ned og sidder fast i slummens sump.

8 mile road udgør grænsen mellem Detroit og forstæderne, hvor den sorte hip-hop kultur huserer på den ene side og den hvide mainstream trives på den anden. Og grænser, det er netop hvad ”8 mile” handler om. Både de fysiske og de mere skjulte som f.eks. når en hvid, fattig dreng drømmer om at blive rapper trods alle odds, klasse- og raceskel.
Selvom historien er ret old school, så er det alligevel befriende, at det ikke blot er endnu en askepothistorie om rapperen Eminem, der ene og alene kæmper sig til toppen af hiphoppen ved hjælp af intet andet end troen på sig selv og viljen til succes. Selvom historien er lidt ujævn, føler man at have fået et godt indblik i rapkulturen og have opnået en vis forståelse for, på hvilket grundlag kulturen er opstået og eksisterer. Filmen henvender sig til en lidt yngre målgruppe, dels fordi den handler så meget om rapmusik og Eminem som den nu engang gør, og så fordi historien om den bravt kæmpende teenager, der føler sig anderledes og misforstået af både mor, kæreste og omverden må være noget enhver teenager kan identificere sig med.

Desuden er Eminem i virkeligheden ganske sund for de unges moral ifølge ham selv: "Don't do drugs, don't have unprotected sex, don't be violent. Leave that to me”.

Titel: 8 mile
Original Titel: 8 mile
Premieredato: 17. januar 2003
Instruktør: Curtis Hanson
Skuespillere: Eminem, Kim Basinger, Brittany Murphy, Mekhi Phifer, Chloe Greenfield, Evan Jones, Omar Benson Miller, De'Angelo Wilson, Eugene Byrd, Taryn Manning
Spilletid: 110 min.
Selskab: United Internatinal Pictures, 2002
Genre: Drama
Link: http://www.8-mile.com
Jimmy Rabbit (Eminem) og slænget  hænger ud i Detroits skumle gader.
Jimmy Rabbit (Eminem) og slænget hænger ud i Detroits skumle gader.
I de såkaldte battle dystes der på ord, rim og rytme. Den, der sviner sin modstander mest til, har vundet. Eminem har skrevet samtlige battle-tekster til filmen.
I de såkaldte battle dystes der på ord, rim og rytme. Den, der sviner sin modstander mest til, har vundet. Eminem har skrevet samtlige battle-tekster til filmen.
Bedstevennen Future tror som den eneste fuld og fast på Jimmys evner som rapper. Han sørger derfor for, at melde Jimmy til battles på byens musiksted The Shelter.
Bedstevennen Future tror som den eneste fuld og fast på Jimmys evner som rapper. Han sørger derfor for, at melde Jimmy til battles på byens musiksted The Shelter.


banner
Overskrift Højre Block
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall GuyKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...