Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Coraline – og den hemmelige dør

10. november 2009 af Kristian Jensen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Coraline – og den hemmelige dør billede

Smuk og intelligent (børne)film...

På trods af at Henry Selicks ”Coraline” er markedsført som en decideret børnefilm, så må man endelig ikke tage fejl. Filmen er på ingen måder egnet til det allermindste publikum, da filmen både er barsk, uhyggelig og ganske kompleks. Med andre ord så er Selicks film lidt af en ulv i fåreklæder, der på ydersiden fremstår som et hyggeligt børneeventyr, men i virkeligheden er en kompleks historie om parallelle verdner, børnemord og dårlige forældre.

Coraline er en lille blåhåret pige, der netop er flyttet ud på landet sammen med hendes travle forældre. Den lille pige keder sig gevaldigt og savner vennerne, der nu er langt væk. Men en dag finder hun en mystisk dør, der om natten giver adgang til en mystisk parallel-verden, der er den totale modsætning af den verden, Coraline kommer fra. I den nye verden er Coralines forældre ikke optaget af deres arbejde, men derimod Coraline, der bliver vartet op og forkælet. Men noget er galt, og inden længe er Coraline fanget i den anden verden, der pludselig ikke er så vidunderlig længere.

Henry Selick er en fantastisk instruktør, der har beriget verdenen med film som ”Jimmy og den store fersken” (1996) og mesterværket ”The nightmare before christmas” (1993). Som en af de få, har Selick valgt at fortsætte med at bruge den aldrende animationsform Stop Motion, hvor små figurer animeres billede for billede. Denne animationsform er ikke alene ualmindelig smuk, men også en vigtig reminder til filmfolket i disse PIXAR-tider, at man stadig kan lave animationsfilm på gammeldags maner.
Teknisk og visuelt er der da heller ikke en finger at sætte på ”Coraline”, der til tider er så blændende flot, at man må gnubbe sig i øjnene. Detaljerigdommen i billederne er imponerende, og det samme kan siges om farverne, der stråler ud af skærmen.

Stemmerne leveres af glimrende skuespillere som Teri Hatcher, Dakota Fanning og Ian McShane, hvilket fungerer aldeles upåklageligt. Der hvor filmen bliver en anelse træg i mine øjne er den lidt komplekse historie. Man skal ikke undervurdere børns intelligens, men jeg har svært ved at forstille mig en 7årig hitte rede i filmens grundplot.

Men når det så er sagt, så skal der ikke herske nogen tvivl om at ”Coraline” er en lille animationsperle, der skinner og overgår de fleste andre animationsfilm dette år har budt på.

Ekstramateriale

Det første, der slog mig da jeg satte ”Coraline” i min afspiller hjemme i stuen, er det manglende danske lydspor. Det undrer mig en hel del, at Universal har valgt at droppe de danske stemmer på deres dvd-udgivelse af ”Coraline”, da man skulle mene, at målgruppen for denne type film ville foretrække en dansk oversættelse.

Bonusmaterialet består af et herligt nørdet kommentatorspor med instruktøren Henry Selick og komponisten Bruno Coulais. Der udover får man en række fraklippede scener og lidt trailers. Bedst af det hele, er den omfattende bag om kameraet film (fornuftigt inddelt i overskuelige kapitler), der giver en grundig gennemgang af tilblivelsen af filmen. Efter at have set hvordan ”Coraline” er blevet til, sidder man måbende tilbage. Det enorme arbejde der kræves for at lave Stop Motion film gør, at man pludselig forstår hvorfor der kun udkommer Stop Motion film cirka hvert fjerde år.
Bonusmaterialet er virkelig godt, men jeg synes det er en falliterklæring fra Universals side, at droppe de danske lydspor.

Alligevel ender vi på 4 On-Z stjerner til ekstramaterialet.

Lyd: Engelsk, Hollandsk og Ungarsk lydspor i 5.1 Dolby Digital
Billede: 1.85:1 Anamorfisk Widescreen
Tekstning: Dansk, norsk, svensk, finsk, islandsk, engelsk, hollandsk, ungarsk og arabisk.

Filmen er venligst stillet til rådighed af: Universal Pictures.

Titel: Coraline – og den hemmelige dør
Original Titel: Coraline
Premieredato: 13. oktober 2009
Instruktør: Henry Selick
Skuespillere: Dakota Fanning, Teri Hatcher, Ian McShane, Keith David, Jennifer Saunders
Spilletid: 97 min.
Selskab: Focus Features 2009/ Universal Pictures 2009
Genre: Tegne- og animationsfilm


banner
Overskrift Højre Block
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...
Monkey Man
Immaculate
Fire døtreKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...