Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Til Verdens Ende
Til Verdens Ende billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Deadwood (DVD)

12. december 2005 af Per C. Halling

5 stjerner Skriv en kommentar

Deadwood (DVD) billede

De sidste 7 aftener har jeg været i selskab ikke med nogen direkte helte eller skurke, men et stort persongalleri, masser af skidt og sprut og med en følelse virkelig at været tilstede i handlingen.

De sidste 7 aftener har jeg tilbragt i selskab, med pokerspillere, ludere, lommetyve, handelsmænd, adelsmænd, kendte figurer fra historien og mange andre i omgivelser, som stinker af mudder, død, billig parfume, pis og andet godt, samt overlevet pesten og skuddueller, gennemskuet svindlere i en by, hvor du ikke klare dig en dag, hvis du er et skvat. Velkommen til Deadwood !

En almindelig serie og så alligevel ikke

De seneste år er Tv-serier og Tv-film blevet mere og mere populære som købefilm. Om det er fordi man får meget for sine penge, gensynets glæde, man slipper for reklamer eller de bare er blevet bedre i den hårde konkurrence mod biograffilm, som i dag kommer hurtigere ud til hjemmebiografen i forhold til tidligere, skal jeg ikke kunne sige. Det er dog et faktum, at forretningerne og videoudlejningsbutikkerne bugner af film og serier som aldrig før og det er endda på tros af, at folk stadig ligger inde med mange VHS bånd og der stadig kommer flere og flere tv-kanaler ind i stuerne fra kabel-tv og parabolmodtagere.

HBO (Home Box Office) som står bag Deadwood, var i begyndelsen en kanal, som ikke meget værd at klikke over på. Det var halvdårlige produktioner, som blev vist om og om igen. Men så en dag besluttede man lave nogle betalingskanaler, som bød på serier og film, der indeholdt frække, mere voldelige scener eller på andre måder for grænseoverskridende serier og film i forhold til de etablerede kanaler hjemme i USA. For at nævne et par af de serier, som vi også har set på disse kanter The Sopranos, Six Feet Under, OZ og Band of Brothers og nu også Deadwood, er alle serier har, der budt seerne på scener, emner og brud på tabuer, som har givet amerikanerne kaffen galt i halsen mere en gang. På disse kanter glæder vi os bare over, at der endelig er kommet serier og film, hvor man slet ikke kan forudse, hvad der vi ske det næste minut.

Fornyelse af en elsket genre

Blandt de genre som med held først fik de nye tider at mærke var Politi og Western serierne. Amerikanerne har altid haft et utrolig romantisk forhold til det vilde vesten og som regel når der er blevet lavet serier var det altid med frisk barberede helte og møg beskidte skurke, de var altid beskidte både indeni og uden på, at man aldrig var i tvivl om hvem man skulle holde med for vore helte kom sjældent i så meget uføre at han/hun ikke kunne redde sig ud af det inden for den time et afsnit typisk varer. Den første rigtig populære serie, som bl.a. viste Borgerkrigens gru var North and South book 1 and 2 og så en serie, som vi tidligere har set på her på On-z, men det var først rigtig med serien Lonesome Dove: The Series vi rigtig fik skidt under neglene. Her var personerne mere nuancerede end man var vant til. Gader, huse og øvrige omgivelser var beskidte og slidte og selvom serien godt nok var optaget i farver, havde man holdt den i næsten farveløs farvenøgle og tilsat et anderledes, men spændende lydspor og så tilmed i stereo. Dette gjorde den til serie, som på tros af der kun blev produceret 21 afsnit, som stadig er en serie, som dels satte nye standarder for Westerns, men også jævnlig genudsendes på diverse betalingskanaler.

Med Deadwood besluttede David Milch, dels at gå et par skridt videre end folkene bag Lonesome Dove: The Series, men også at overfører ikke brugte ideer og gode erfaringer fra arbejdet med politiserien NYPD Blue til det vilde vesten. Endnu engang er lykkedes ham at forny og videreudvikle en genre, der ellers har været forsøgt relanceret mange gange uden held og skabe serie, som måske ikke får succes i den brede befolkning, men en fast seer skare, som glæder sig, hver gang et afsnit ruller over skærmen, uden reklame blokke (som ellers plager mange serier), eller snurre i den hjemlige dvd afspiller.

Velkommen til Deadwood

Vi befinder os i sommeren og efteråret 1876, kort tid efter Custers fald ved Little Big Horn og her møder vi en den første af de gennemgående figurer Seth Bullock. Godt træt af det hele forlader han sit job som sherif i Montana for at slå sig ned i Deadwood sammen med sin forretningspartner, Sol Star, og åbne en isenkramforretning baseret på god kvalitet og service.

I Deadwood møder vi allerede fra første afsnit flere markante personligheder vi kommer til at se mere til som fx Al Swearengen, der ejer byens førende bordel The Gem og Saloon, samt ernærer sig også ved at købe land billigt og sælge det videre til vanvittige priser, ved hjælp af ikke helt fine metoder.

Seth Bullock møder også og slår sig for en tid sammen med den kendte og berygtede Wild Bill Hickok, som slår tiden i hjælp med lidt skuddueller og adskillige spil poker og ikke mindst flere flasker sprut. I hans følge møder vi en anden kendt personlighed nemlig Calamity Jane.

Vi møder også byens læge Amos Cochran og byens rapporter til de store aviser der konstant jagter en god historie - A. W. Merrick – og sidst men ikke mindst E. B. Farnum, som ejer byens største hotel The Grand Central Hotel.

Vi bliver også allerede præsenteret for sygdomme og andre trusler, der allerede fra de første scener er med til at sætte den rå og realistiske stemning, som følger os hvert minut og hele serien igennem.

Deadwood og omegn er inde i en rivende udvikling og det bringer masser af personer, som jeg slet ikke har plads til at beskrive her, ind og ud af serien efterhånden, som vi fortalt dens historie. Selvom handlingen i første sæson kun strækker sig over et par måneder, kommer vi vidt omkring i både emner som den tager op, men også personer som vi møder på vores vej. Nogle møder vi et kort øjeblik for at blive hængene, andre dør eller forsvinder ligeså hurtigt som de er præsenteret, så begynde at give et referat af serien er simpelt hen ikke muligt uden at afsløre for meget, for den er fyldt med detaljer og historier som kører fra afsnit til afsnit, som det vil være synd at afsløre for meget af. Hvis du vil have en lille forsmag på hvad den drejer sig om, skal du besøge serien hjemmeside, som jeg linker til længere nede, men læs ikke for meget for det vil ødelægge spændingen.

Uberegnelig og Uforudsigelig

Udover at den tekniske side dvs. omgivelser, tøj, make-up, kulisser osv. er helt fantastiske, så er det 2 ting som er meget anderledes i denne serie end hvad vi ellers er vant til.

For det første så er der utrolig meget dialog i den. Folk snakker utrolig meget og sproget er ikke særlig pænt, det er råt ligesom miljøet. Det betyder at serien i tid ikke flytter sig særlig meget i tid fra afsnit til afsnit, hvilke nok skal få en det til at stå af. At personerne også fører lange samtaler betyder også, at det ikke er en serie fyldt med typiske skuddueller og anden action, selvom dem der er, er utrolig godt instrueret, at man virkelig får en følelse at være tilstede, men også vækker følelser som væmmelse over volden, som her ikke kun er brugt som et spændingselement, men en helt naturlig del af det, som der snakkes om, og i øvrigt sker i handlingen.

Før det andet så er det en historie med et kæmpe persongalleri, med folk som er meget nuancerede og langt fra stereotype som vi er vant til at se i westerns. Vores sympati og antipati kan skifte fra minut til minut, for hvert minut er slet ikke til at regne ud på forhånd. Lige som virkelighedens verden er hver dag og hvert afsnit uforudsigeligt og det gør også, at det er er en serie, hvis man vil, der kryber ind under huden på dig selvom den foregår for mere end 125 år siden. Her er ingen sherif eller good guy, der i slutningen af dagens afsnit kommer med den sædvanlige moralprædiken om hvad der er rigtig eller forkert, det må du selv og din samvittighed og baggrund gøre op med, hvilket også nok skal få mange sind i kog. Dejlig med en serie, som sparker bolden opdragelsen og stillingtagen tilbage til seeren. Jeg dog pointere at dette er ikke er en serie for den yngre del familien, så denne gang er censuren på 15 år helt på sin plads, da det bestemt er en serie for et voksent publikum.

Tag den i små bider

Jeg så serien med 2 afsnit hver aften over en uge, hvilket dels svarer til en god almindelig spillefilm, men også gjorde, at jeg hver aften sad meget spændt på, hvad næste dialog og scene ville handle om. Enten fanges man af den rolige og intense fortællestil eller så står man af efter et par afsnit. Jeg personligt blev fanget og følte mig lige så godt underholdt som når jeg gik i biffen eller hjemme har set de lange Sergio Leone Westerns som fx Den Gode Den Onde og Den Grusomme eller Vestens Hårde Halse.

Nu har vi vist snakket rigelig om selve serien, så lad os tage et kig på disken i øvrigt.

Ekstra Materiale

Serien kommer i en flot folde-ud-digipac er fordelt på 4 diske, men når du er færdig møder der en slem skuffelse hvis du har hørt folk omtale den amerikanske dvd-udgave. Alt Ekstra Materialet er udeladt, hvilket naturligvis trækker ned i den samlede bedømmelse af boksen. Du går bl.a. glip af kommentarer fra folk foran og bag kameraet, lidt historie om virkelighedens Deadwood og meget andet som jeg ikke skal ærgre dig med her, men i stedet fortælle dig lidt om, hvor du selv kan finde mere information om serien, personerne og historien.

Hvis du ikke vil investere i den amerikanske region 1 udgave for at få ekstra materialet og hvis du efter at du har set serien vil vide mere om den virkelige historie og ikke mindst hvad, der skete i virkelighedens Deadwood bør du besøge dette link Inside The 'Real' Deadwood som vil fortælle dig lidt mere om personerne og vigtige hændelser i byen. Det er med til at gøre Tv-serien endnu bedre, selvom man naturligvis selvfølgelig også finder ud af at adskillelige personer og hændelserne er opdigtede.

Hvis du ønsker et hurtigt over blik over de mange personer og hændelser i seriens indtil nu 2 sæsoner skal du besøge Bag om Tv-serien Deadwood som er en god guide til de mange personer og et hurtig overblik over handlingen indtil nu. Men du bør vide, at hvis du læser hele siden inden du har set for meget af serien, bliver der afsløret temmelig mange overraskelser undervejs, så jeg vil anbefale du holder dig til personbeskrivelsesdelen og bruge resume delen til at varme op til sæson 2, som sikkert også snart dukker op enten på tv eller dvd.

Video

Denne serie er skudt og præsenteret i 16:9 format dvs. 1.78:1 anamorphic widescreen og skudt i high definition og det kan ses. Billedet er flot og i rigtig spillefilms kvalitet og man kan mærke at de forskellige instruktører på serien virkelig har gjort sig umage for at lave nogle billeder udover det sædvanlige. Billedet står hele vejen roligt og skarpt og uden nævne værdige pixileringer, der af og til ses på tv-serier overført til dvd.

Audio

Lyden er Dolby Digital 5.1, men der gøres ikke rigtig brug af de mange kanaler. Det meste af lyden kommer fra centerkanalen og de meste af tiden er de andre næsten tavse, med undtagelse af lidt effektlyde, som får dig til at føle dig meget tæt på personerne. Lyden er dog ren og bestemt af høj kvalitet, men med et Dolby Digital 5.1 spor, sætter man bare næse op efter noget mere. Du kan også vælge at hører personerne tale Fransk eller Tysk men så må du nøjes med 2.0 Dolby Surround.

Menuer og Tekster

Hver disk indeholder 3 – 4 afsnit og når du har valgt afsnit får du et kort resume af afsnittet, samt vælge optil 6 kapitler i hver, som er ledsaget af en velvalgt titel og et billedet. Kapitlerne er få, men velvalgte og gode til at springe hurtigt rundt i serien.

Tekster er der masser af på denne udgivelse, så her er der rig mulighed for at lære mange sprog fra hele Europa, hvis det er det man vil.

Konklusion

Dette er en fremragende western serie, som både teknisk, filmisk og med hensyn til handling giver meget for pengene. Den er utrolig velspillet af stort set alle skuespillere, solidt instrueret af stærke kort som Walter Hill og fortælles med en realisme, som nok ikke tiltaler de fleste, men tør være sin helt egen og som mange andre HBO produktioner, være meget grænseoverskridende på mange forskellige måder.

Min største anke på boksen er at den mangler det fremragende ekstra materiale, som er at finde på den amerikanske region 1 udgave. Det er et stort minus, at vi endnu engang skal snydes for dette og sjovt vi skal undvære det, når nu så mange andre udgivelser fyldes med ligegyldige ting. Såååå . . .

Køb den hvis du er til en god western
Køb den hvis du vil provokeres lidt
Køb den hvis du vil se et stykke historie som er fortalt på en god og nærværende måde
Køb den hvis . . .

Ja, når du har set serie kan du forsætte her – God fornøjelse !

Deadwood er venligst stillet til rådighed af Paramount Home Entertainment I/S.

Titel: Deadwood
Original Titel: Deadwood
Premieredato: 7. december 2005
Instruktør: Davis Guggenheim, Walter Hill, Daniel Minahan, Alan Taylor, Edward Bianchi
Skuespillere: Timothy Olyphant, Ian McShane, Molly Parker, Jim Beaver, Kim Dickens, Brad Dourif, Chase Ellison, John Hawkes, Jeffrey Jones, Robin Weigert, Paula Malcomson, Powers Boothe, mange andre
Spilletid: 640 min.
Selskab: Home Box Office (HBO) og Roscoe Productions, Paramount Home Entertainment I/S, 2004 (på dvd 2005)
Genre: Western
Link: http://www.hbo.com/deadwood/
At skulle vælge kun 3 billeder fra denne serie er svært, men her ankommer vi og Seth Bullock (Timothy Olyphant) til Deadwood.
At skulle vælge kun 3 billeder fra denne serie er svært, men her ankommer vi og Seth Bullock (Timothy Olyphant) til Deadwood.
Der er mange opdigtede personer i serien, men også mange virkelige som her Wild Bill Hickok (Keith Carradine) og Al Swearengen (Ian McShane).
Der er mange opdigtede personer i serien, men også mange virkelige som her Wild Bill Hickok (Keith Carradine) og Al Swearengen (Ian McShane).
90 % af de kvinderne, som boede i Deadwood var prostituerede, så det er ikke de typiske heltinder du møder i serien, Her ser du en af de få som lever et almindeligt liv - Alma Garret (Molly Parker).
90 % af de kvinderne, som boede i Deadwood var prostituerede, så det er ikke de typiske heltinder du møder i serien, Her ser du en af de få som lever et almindeligt liv - Alma Garret (Molly Parker).


banner
Overskrift Højre Block
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en drengKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...