Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jomfruer Fra Rummet
Jomfruer Fra Rummet billede



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Drengen fra bjerget

24. januar 2013 af Nikolaj Sonqvist

4 stjerner Skriv en kommentar

Drengen fra bjerget billede

Iskold virkelighed fra de Schweiziske bjerge

Jordnært og simpelt
Den 12-årige Simon (Kacey Mottet Klein) forsørger sig selv og sin arbejdsløse søster Louise (Léa Seydoux), ved at stjæle og videresælge skiudstyr i et populært Schweizisk skisportssted til turister og de lokale. Da den britiske sæsonarbejder Mike (Martin Compston) fanger ham fersk gerning, slår de pjalterne sammen om den lyssky forretning. Samtidigt kommer der en velbegravet sandhed frem mellem Simon og hans søster.

Drengen Fra Bjerget er instrueret af den fransk-schweiziske instruktør Ursula Meier og er blot hendes anden spillefilm. Den fortæller med ekceptionært simplicitet og jordnærhed en realistisk historie om en dreng, der må påtage sig et voksent ansvar.

Substitutfamilie på bjergsiden
Simon bor sammen med sin søster, men hvor hun fordriver tiden med mandebesøg som hvis reelle sammenhæng forbliver tvetydigt, må han stjæle så de har til dagen og vejen. Ved at stjæle luksusski, skibriller, hue og handsker, besøger Simon sidste faste kunder omkring på løjperne, der naivt lukker øjnene for Simons hælervarer.

Simons forhold til søsteren er konfliktfyldt. Simon sørger for penge, som han velment giver til Louise og køber derudover alt til hende. Han er blevet forsørgeren og det har frataget ham hans barndom.

Simon lider afsavn og har tydeligvis brug for kærlighed. Da han under sit daglige rov støder på moderen Kristin Jansen (Gillian Anderson) med sin to børn, drages han pludselig af sit afsavn og betragter den lille familie misunderligt, inden han hjælpsomt træder til og velopdragent præsenterer sig. Da han støder på dem senere igen, bliver han velmødt af Kristin, som vellidt betaler for hans frokost. Simon oplever for en stund et snært følelse af et familieliv.

Ind til benet
Drengen Fra Bjerget minder i sin stil meget om det belgiske brødrepar Jean-Pierre og Luc Dardenne (Rosetta (1999), Sønnen (2002), Barnet (2005)). Den nøgne realisme hvor handlingen er skåret helt ind til benet i sin minimalistiske fortællerstil. Det er den brutale virkelighed, hvor der ikke bliver peget fingre af nogen. Simon er en tyveknægt, men se lige her hvorfor. Virkeligheden er aldrig firkantet og hvad gør en skityv, når sneen smelter?

Drengen Fra Bjerget er en veldrejet fortælling, der gnuber virkelighedens realiteter ind i publikums ansigter. Til tider er fortællingen ved at gå i stå i meningsløse, men atmosfæreskabende dækbilleder. Kacey Mottet Klein spiller både modent og underspillet, og i sidste ende tilhører filmen ham, og Ursula Meier er helt sikkert en instruktør, man skal holde øje med I fremtiden.

Titel: Drengen fra bjerget
Original Titel: L'enfant d'en haut
Premieredato: 24. januar 2013
Instruktør: Ursula Meier
Skuespillere: Kacey Mottet Klein, Léa Seydoux, Martin Compston, Jean-François Stévenin, Gillian Anderson
Spilletid: 100 min.
Selskab: Miracle Film, 2012
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
Munch
Jomfruer fra rummet
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...