Even Money er fyldt op med stjernenavne, ingen tvivl om det.
Kim Basinger, Danny Devito, Ray Liotta og Forest Whitaker er blandt stjernenavnene, og skulle det ikke være nok er Tim Roth, Kelsey Grammer m.fl. også med på rollelisten. Og som udgangspunkt sætter det en vis forventning til en film, når man kan formå at samle så mange solide navne på et sted. Men som det fremgår af teaseren, så skal der altså mere til at skrue en god film sammen – og det er ikke helt lykkedes i dette tilfælde. Historien er såmænd god nok – og har også elementer af opfindsomhed, men i det lange løb er den bare slet og ret for kedelig- I mangel af bedre ord, er det det mest dækkende jeg kan finde.
3 personer, der ikke kender hinanden, bevæger sig langsomt mod den økonomiske afgrund, og på det grundlag nærmer de sig også konsekvenser på det menneskelige plan. Forfatteren Carol (Kim Basinger) burde arbejde på sin nye bog, men i stedet bruger hun al sin tid, og ikke mindst alle hendes og mandens (Ray Liotta) penge på at spille på enarmede tyveknægte. Clyde (Forest Whitaker) har et lille VVS-firma, men han har en stor gæld – og den forsøger han at afvikle ved at få sin talentfulde lillebror til at medvirke til fusk i basketballkampe. Lillebroderen spiller under standard for at påvirke kampenes udfald, så resultatet bliver efter det, Clyde har spillet på. Walthers livssituation er en lidt anden. Han har tidligere gjort det godt som tryllekunstner på den store scene, men er nu forfaldet til at lave småtricks på kasinoer og fuske folk på gaden – mens han venter på at kunne lande den store gevinst, så han kan relancere sig selv på ny.
Disse tre skæbner flettes ind i hinanden, som vi kender det i feks. Robert Altmans ”Shortcuts”, og hvad den ene træffer af valg får konsekvenser for den anden og så fremdeles. Problemet er bare, at det aldrig bliver rigtigt spændende. Og det skyldes først og fremmest to faktorer: manglende tempo og ikke-nærværende karakterer. Når plottet er præsenteret, og seeren har forstået problemstillingen, forventer man, at der vil blive sat damp på, og spændingen vil forøges. Det sker bare aldrig, og det hele flader ligesom ud. Et gearskifte eller 3 ville her kunne have forøget antallet af tildelte stjerner betragteligt, i stedet bliver det hele uvedkommende og noget langtrukkent, og til sidst mister man fuldkommen interessen for karaktererne. Det kunne så være undgået, hvis der var et persongalleri, man blev fascineret af. Og det er ikke tilfældet. Præstationerne er det man vist kalder rutinepræget; det er ikke decideret dårligt, men heller ikke sprudlende, men frem for alt overhovedet ikke vedkommende.
Bedst fremstår Devito som den patetiske tryllekunster med de urealistiske drømme – han er indbegrebet af en ulykkelig skæbne, og man under ham virkelige hans endeligt, der kun kan give ham bedre betingelser et andet sted. Basinger virker ret utroværdig som forfatter/ludoman og hendes figur går ikke over i historien. Det samme gælder for Whitaker, der kan meget mere end at se sørgelig og misforstået ud.
Filmens mystiske islæt er dukkemesteren ved navn Ivan, der styrer spillets gang ved at trække i trådene og har en finger med i hver skæbne. Tim Roth er manden foran Ivan, men rigtig farlig bliver hverken han eller Ivan aldrig, og Keyzer Soze-konceptet er ligesom set før, og bl.a. derfor fungerer det ikke særligt godt. Afslutningen forsøges også peppet op med et lille twist, men det er for sent. Hvis man overhovedet når dertil og ikke er skiftet til nyhederne på teksttv forinden, så vil man blot nikke konstaterende og derefter klikke over på nyhederne. Rigtigt ærgerligt, for man sidder tilbage med fornemmelsen af, at med lidt mere styring og en klat entusiasme, kunne Even Money være blevet et hit på DVD-markedet og en thriller i den bedre ende af kvalitetsskalaen. Som den tager sig ud nu, bliver det til 3 små stjerner.
Der er intet ekstramateriale på DVD´en.
Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.