Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Dansk Spillefilm...
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...
Robert-Nominerin...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Picture Of Lies
Picture Of Lies billede

Sommerdahl
Livskloge Lisbet
Erna I Krig


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Ginger & Rosa

8. november 2013 af Caritas Fischer

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Ginger & Rosa billede

Stille og hjerteskærende drama om pigeliv i skyggen af atomkrig.

Pigeambitioner
Ginger & Rosa tager sit afsæt i to teenagepigers venskab i London i 1962. Ginger er barn af en boheme far, der underviser på universitetet, og en mere konventionel mor, mens Rosa bor med sin bitre single-mor, som er rengøringsdame.
Begge piger er 17, og er i den afgørende tid, hvor de beslutter hvordan deres liv skal være anderledes end deres forældres. Ginger tager afstand til sin mor, som hun anser som triviel og gammeldags, mens hun selv bliver politisk involveret i anti-atomkrig demonstrationer. Rosa ser også sin mor som en taber, men fordi hun ikke kan holde på en mand.
Pigernes forskellige ambitioner leder dem efterhånden fra hinanden. Filmen følger hovedsagligt Ginger, spillet af Elle Fanning, mens Rosa fungerer mere som en katalysator for Gingers bratte opvågnen fra at være barn.

Dobbelthed i kvindeidealet
Filmens tone er intim, og set fra Gingers synspunkt. Sammen med Ginger fatter man i starten mest sympati for hendes intellektuelle og attraktive far, spillet med uhyggelig naivitet af Allessandro Nivola. Mens Gingers idealisering af faren smadres dramatisk, tvinges vi som publikum også i løbet af filmen til at se drastisk anderledes på forældreparrets dynamik.
Det filmen herved sætter fokus på, er de ændringer, der skete for kvindeidealet i tidsperioden. Især i det kunstneriske boheme-miljø, som filmen finder sted i, findes en spændende dobbelthed, hvor der bliver talt om feminismens idealer, mens kvinderne stadig forventes at tage sig af hus og børn. Denne problemstilling krystaliseres af Ginger og Rosa, som begge er ambitiøse i deres forsøg på at være moderne, men som så let kunne ende præcis som deres mødre før dem.

Enden på verden
Jo mere forvirrende og hjerteskærende Gingers hjemmeliv bliver, jo mere fokuserer hun på truslen om atomkrig. Det er meget fint, hvordan denne trussel fungerer som allegori for hvordan Gingers verden, som hun kender den, ender. Elle Fanning er overbevisende som en intelligent, men ikke helt voksen, kvinde. Hun vil så gerne være sofistikeret, men ofte græder hun - som det barn hun også stadig er. Trods omvæltningerne omkring Ginger lykkedes det hende alligevel at finde hendes ungdommelige lust-for-life, og filmen konkluderer, lidt forbitret, at livet nok skal fortsætte trods alt.

Ginger & Rosa er en stille, men barsk film, som gennem stærkt skuespil og en fin allegori i centrum formår at være dybt rørende.

Mis. Label.

Titel: Ginger & Rosa
Original Titel: Ginger & Rosa
Premieredato: 19. september 2013
Instruktør: Sally Potter
Skuespillere: Elle Fanning, Alice Englert, Allessandro Nivola
Spilletid: 90 min.
Selskab: BBC Films, Det Danske Filminstitut, 2012
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
Thyland
Jægerne - Sæson ...
The Letter Room
Pray, Obey, Kill...
Resten af livet ...
The Twilight Zon...
Wonder Woman 198...
Q: Into the Stor...
News of the Worl...
Collective (HBO ...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...