Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Hævnen

12. marts 2011 af Jesper Poulsen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Hævnen billede

En af de absolut bedste danske film til dato...

Så er det muligt at stifte bekendtskab med årets danske Oscar- og Gloden Globe-vinder. Filmen der efterlod Susanne Bier stammende, smaskende og hakkende på Oscar-podiet, da den gyldne fyr skulle akkompagneres af en takketale. Hævnen er i handlen, og dermed er det nu min opgave at bedømme filmen som er røget på alles læber.

Man kan spørge sig selv om hvad der er at sige til en film, som har høstet denne ultimative anerkendelse og som hele Danmark har taget til sig, og som endnu flere ikke længere er i tvivl om de kan springe over. Sagen ville have været meget speget, hvis Hævnen var en on/off-film, men denne signatur må vedkende sig at Hævnen er en ualmindelig god film. Det er længe længe siden at niveauet i en dansk film er så højt og det har vi sukket efter. Og hvordan hænger det nu sammen?

Først og fremmest har vi en vedkommende, spændende og gribende handling. Men selve struktur-arbejdet, manuskriptet, karakter-opbyggelsen og fremdriften er solide bropiller til at holde den gode idé fast, som en perfekt ramme for fortællingen om hvorvidt hævn-motiv eller pacifisme er type-godkendt. I den perfekte verden (In A Better World – int. Titel) hjælper det jo ikke at slå igen, på den der har slået dig. Men i de fleste tilfælde anno nyere tid, må vi erkende at mennesker simpelthen når grænser og har brug for at trække en tydelig streg i sandet, uden at dette skal være en opfordring til vold.

Vores hovedkarakter hedder Anton (Mikael Persbrandt). Han arbejder som læge i en afrikansk flygtningelejr, hvor han er meget dedikeret til sit job. Han har fuld kontrol over sit arbejdsliv i udlandet, men hans privatliv i Danmark er i ruiner, grundet hans utroskab over for Marianne (Trine Dyrholm), med hvem han har to sønner. Den ældste søn Elias (Markus Rygaard) bliver mobbet i skolen, men får støtte af den nye elev Christian (William Jøhnk Juel Nielsen). Christian en vred og indebrændt som følge af hans mors død af kræft, og han nærer stort set intet bånd og tillid til sin far (Ulrich Thomsen). Et mobbe-offer med en tikkende bombe som side-kick er en noget forstyrrende kombination, og da drengene ender med selvtægt for at opnå retfærdighed, krakelerer idyllen for alvor.

Vi har med 5 fantastisk interessante karakterer at gøre og fælles for dem alle er at de er spillet sublimt, med nerve, nærvær og troværdighed. De to knægte (William og Markus) er et fund til børne-rollerne, mens Mikael Persbrandt i den grad brænder igennem i alle hans scener, mens Trine Dyrholm er stærkest i sin desperation og Ulrich Thomsen fabelagtig som den negligerede far. Alle fem er de plantet i en række uforglemmelige scener. Den afsavnsfulde telefonsamtale mellem Anton og Marianne. Antons konfrontation med den voldelige Lars (Kim Bodnia) på dennes autoværksted. Drengenes eksperimenter med krudt, og sådan kunne jeg blive ved, men ville så blot komme til at afsløre for meget for alle dem som endnu har filmen til gode. Et særdeles stærkt univers og med helt ægte figurer til at navigere i det, flankeret af en række af de allerypperste danske skuespillere i biroller. Martin Buch, Anette Støvelbæk, Lars Bom Stig Hoffmeyer, Bodil Jørgensen, Preben Harris, Paw Henriksen, Camilla Bendix, Lars Kaalund, Rikke Louise Andersson, Birthe Neumann, Jesper Lohmann og hele Danmarks Pearl Necklace-offer fra ”Klovn The Movie”: Elsebeth Steentoft.

Filmen dvæler tilmed perfekt mellem det afrikanske miljø, hvor Anton som læge kommer til at stå ansigt til ansigt med sin egen moral og handlekraft, som han også må konfrontere hjemme i Danmark. Her er så mange elementer og interesse-konflikter at der i princippet var nok til adskillige spillefilm. Men så flot samlet under ét og uden en eneste overflødig scene, så må man bøje sig i støvet. Man kan kun blive stolt af at være dansker!

Ekstra materialet består af et kvarters interview på engelsk med Susanne Bier, hvor hun bl.a. fortæller om hvor vigtigt det er for hende at lave film som stiller spørgsmål, og ikke giver svar. Hun fortæller også om det fantastiske samarbejde med manuskript-forfatter Anders Thomas Jensen. Dertil kommer en trailer samt en stribe fraklip.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: Hævnen
Original Titel: Hævnen
Premieredato: 1. marts 2011
Instruktør: Susanne Bier
Skuespillere: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Kim Bodnia, William Jøhnk Juel Nielsen, Markus Rygaard, Lars Bom, Martin Buch, Bodil Jørgensen, Camilla Bendix, Jesper Lohmann, Birthe Neumann
Spilletid: 113 min.
Selskab: Zentropa, Det Danske Filminstitut, 2010
Genre: Drama

banner
Overskrift Højre Block
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & HejrenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...