Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Saw X
Saw X billede

Demon Slayer: To...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

National Treasure

10. februar 2005 af Søren Falgaard

3 stjerner Skriv en kommentar

National Treasure billede

Hvad skete der egentlig? Den kyndige arkæolog Indiana Jones blev til den flikflaksparkende Lara Croft og nu kommer nyeste bud på en eventyrer, konspirationsarkæologen Benjamin Franklin Gates

Eventyrfilmene bringer det historiske stof ind i en fiktionel ramme, hvis vigtigste element er eventyreren. I Steven Spielbergs nyklassiker ”Indiana Jones” (1981) kom arkæologen Indiana Jones på sit første filmiske eventyr. Med Harrison Ford i hovedrollen viste antihelten sig som en fabelagtig underholder. Senere kom to film til i serien og senest er fireren i rækken annonceret til 2006, og det glæder en fan som mig utrolig meget. I 2001 så vi en kvindelig pendant med sexede Angelina Jolie i titelrollen i ”Lara Croft: Tomb Raider”, her var den kvindelige computerspilshelt overført til filmen. Der var drøn på som aldrig før, og den drilske missekat viste sig som et hæderligt bud på en ny eventyrer, uden at hverken etteren eller toeren kom tilnærmelsesvis tæt på Indys magi.

I ”National Treasures” har superproduceren Jerry Bruckheimer sat filmhåndværkeren Jon Turteltaub (”The Kid”, 2000) i instruktørstolen. Her fortælles historien om outsideren Benjamin Franklin Gates (Nicolas Cage), hvis familie som de eneste besidder nøglen til, hvor en gigantisk skat befinder sig. Skatten kan føres tilbage til mange gamle slag og samles af tempelridderne, der danner fundamentet for den gruppe, der skaber og skriver under på den amerikanske uafhængighedserklæring. Gates må kæmpe både med politiet personificeret ved efterforskningsleder Sedusky (Harvey Keitel) og en række superskurke for at finde frem til skatten. Undervejs kastes han ud i store eventyr, der fortæller om den amerikanske historie. Der er noget computerspilsagtigt over de gåder, der fører til den succesfulde vej. Gates må således stjæle uafhængighedserklæringen og aflæse skjulte beskeder bag på det vigtige dokument. Eventyret er fint underholdende undervejs, og Nicholas Cage fremstår som en udmærket eventyrhelt. Men den helt unikke eventyrcharme, synes Cages karakter desværre ikke at besidde. Derfor hæver filmen sig ikke over det gedigne. Det er fint håndværk, men det er ikke synderligt intelligent eller nervepirrende.

Filmen har trods alt de fornødne skurke, hjælpere og den dejlige dame, og alle rollerne virker fint carstet og troværdigt spillet. Keitel er som sædvanlig helt i top, og også Jon Voight, der spiller faderen til vores eventyrhelt, gør det ganske fint. Smukke Diane Kruger, der spillede Helen i Wolfgang Petersens eventyrfilm ”Troy” (2004), er noget af en godte, og det vil det mandlige publikum naturligvis nyde godt af. Her spiller Diane rollen som Abigail Chase en stram professor, der mere eller mindre frivilligt, bliver flettet ind i Gates jagt på den fantastiske skat.

Vi kommer godt rundt til arktiske egne, prominente museer og dunkle kirkegange.
Desværre mangler filmen den sidste ekstra charme, og den amerikanske kontekstorientering gør den lidt utilgængelig for et europæisk publikum.

Men er du fan af historisk kontrafaktisk funderet konspirationseventyr, vil du helt sikker finde ”National Treasure” både underholdende og interessant. Det er på en gang en hyldest til den amerikanske uafhængighedserklæring og en hyldest til det basale eventyr.

Titel: National Treasure
Original Titel: National Treasure
Premieredato: 11. februar 2005
Instruktør: Jon Turteltaub
Skuespillere: Nicolas Cage, Justin Bartha, Sean Bean, Diane Kruger, Harvey Keitel, Christopher Plummer, David Dayan Fisher, Oleg Taktarov, Stewart Finlay-McLennan
Spilletid: 100 min.
Selskab: Touchstone Pictures, United International Pictures
Genre: Adventure
Link: http://www.fanbay.se

banner
Overskrift Højre Block
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...
Society Of The S...
Next goal winsKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...