Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Pride and Glory

24. august 2009 af Jesper Pedersen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Pride and Glory billede

Mere drama end krimi. Og tak for det.

Allerede i 2001 var Gavin O’Connor undervejs med Pride and Glory, dengang med Mark Wahlberg og Hugh Jackman tiltænkt i de to hovedroller. Et terrorangreb kom imidlertid i vejen, og der var ingen filmstudier, der skulle nyde noget af at hænge New Yorks finest – NYPD – ud midt i de voldsomt forstærkede patriotiske tider.

Derfor kommer den først nu. Akkurat lige så aktuel som i 2001. Og desværre akkurat lige så aktuel som i 1973, hvor Sidney Lumet udkom med sit hovedværk inden for denne gennemprøvede genre, Serpico. Det er politikorruption. Det er ene mand mod resten: Er du ikke med, holder du i mindste kæft. Det er integritet mod korpskodeks.

Pride and Glory bidrager for så vidt ikke med afgørende nyt om disse modstillinger. Spørgsmålet er, om det diskvalificerer Gavin O’Connors film fra at være vellykket? Det mener jeg ikke.

Umiddelbart drejer det sig om en fejlslagen narkoaktion, hvor fire betjente bliver mejet ned i et blodbad. Der er tilsyneladende nogen, der har sladret og advaret imod aktionen. Men hvem? Og hvorfor?

Vi introduceres til en rigtig strømerfamilie. Storebror Francis Tierney, Jr. (Noah Emmerich), hvis mænd, det var, der blev dræbt i narkoaktionen. Lillebror Ray Tierney (Edward Norton), hvis tydelige ar på kinden blot er et varsel om dybere psykiske ar. Svoger Jimmy Egan (Colin Farrell), som vi hurtigt forstår, spiller en eller anden rolle i nedskydningen. Og over dem, patriarken, Francis Tierney Sr. (Jon Voight).

Men det er altså i virkeligheden ikke narkoaktionen og opklaringen af denne, det handler om. Og tak for det. Krimidelen er sådan set blot udgangspunkt for dramadelen, hvilket åbner op for en intens og ikke mindst velspillet film, hvor en indigneret Edward Norton får lov at skære sig igennem fladskærmen, mens Noah Emmerich (som hidtil måske er bedst kendt som Trumans bedsteven i The Truman Show) har karrierens bedste rolle til dato.

En unødvendigt eskalerende machoslutning trækker ned, men det ændrer ikke afgørende ved, at Pride and Glory trods et uoriginalt udgangspunkt er et overraskende stærkt drama.

EKSTRAMATETIALET består af en lille feature, der handler om filmens tilblivelse.

Filmen er venligst stillet til rådighed af

SF/Fox.

Titel: Pride and Glory
Original Titel: Pride and Glory
Premieredato: 23. juni 2009
Instruktør: Gavin O'Connor
Skuespillere: Edward Norton, Noah Emmerich, Jon Voight, Colin Farrell, m.fl
Spilletid: 130 min.
Selskab: New Line Cinema, Solaris, O'Connor Brothers, Avery Pix & Kumar Mobiliengesellschaft mbH & Co. Projekt Nr. 1 KG, 2008
Genre: Drama
Link: http://www.prideandglorymovie.com/

banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...