Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Oscar 2021
Dansk Spillefilm...
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

The High Note
The High Note billede

Spiral: From The...
Sjæl
I Krig Med Morfar


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Artikel

Quentin Tarantino FAQ - Everythin Left To Know About The Original Reservoir Dog

25. februar 2015 af Nikolaj Sonqvist

5 stjerner Skriv en kommentar

Quentin Tarantino FAQ - Everythin Left To Know About The Original Reservoir Dog billede

En grundig indføring til en af de sidste 25 års mest innovative og indflydelsesrige instruktører i den amerikanske populærkultur

Tarantino: et kulturelt fænomen
Senest nyt fra Quentin Tarantinos er, at han har planer om pension efter sin tiende film og med sin igangværende niende af slagsen, The Hateful Eight, er der måske kun en film tilbage i skuffen (i hvert fald som instruktør) fra en af de sidste 25 års mest innovative og indflydelsesrige instruktører i den amerikanske populærkultur. Tænk over hvor mange film i dag der er inspireret af Tarantinos kække dialoger eller fortællinger der springer frem og tilbage i tid. Det er bestemt ikke noget Tarantino selv opfandt, men noget som Tarantino populariserede i den amerikanske filmkultur fremfor næsten kun at eksistere i europæisk, asiatisk eller i exploitation film.

Der er efterhånden skrevet meget om den amerikanske kultinstruktør Quentin Tarantino. Forfatteren til bogen Quentin Tarantino FAQ - Everythin Left To Know About The Original Reservoir Dog, Dale Sherman, mener at andre forfattere og andre som skriver om Tarantino, har en tendens til at kigge mere på hans indflydelse end på Tarantinos film og deres historier. Så det vil Dale Sherman gøre op med og det lykkedes det meste af vejen.

Sherman kommer ind på emner, som fortællere mere end en filmkarriere: Tarantinos evige falske product-placement, passionen for kildemusik som primær motivation til handlingen i hans film og ændringerne mellem hans manuskripter og den færdige film.

The Original Reservoir Dog
Sherman mener der er en tendens til at stereotype Tarantino, fordi han er født i Tennessee. Det forklarer jo hans film, hans vold og død på film og hvordan forskellige racer og kvinder bliver fremstillet. Men Tarantino boede kun i Tennessee de første 4 år af sit liv, og er derimod opvokset i Los Angeles. Der forklarer jo hans film, at Tarantino er vokset op i en korrumperet liberal kultur! Sherman mener der selvfølgelig er mere til det end det. Første kapitel i bogen forsøger at afmystificere dette og giver 10 øjeblikke før Tarantinos debutfilm, som sandsynligvis har influeret Tarantino til at blive den instruktør, han blev. For eksempel hans kærlighed til exploitationfilm, at han droppede ud af High School og det celebrerede faktum at han arbejdede i en videobiks.

Koncept, Kollaboration, konfrontation, kontribution
Bogen giver en grundig indføring til Tarantino med i alt 31 kapitler og 376 sider om instruktøren. Der er kapitler om instruktøren, hans tidlige projekter, hans film, hans manuskripter (fx From Dusk Till Dawn, True Romance, Natural Born Killers)), hans musik, hans kollaborationer (med Robert Rodiguez), hans gennemgående stil, koncepter og inspirationer, 10 ting som har influeret Tarantino, parodier og homager til Tarantino, offentlige konfrontationer, hans skuespilkarriere, hans ufærdige projekter og projekter uden for filmens verden, hans kontributioner til andre, film han sagde nej til (The Green Lantern, Casino Royle) samt liste over priser han har vundet.

Sproget er ligefrem og forståeligt og bogen er delt op i mange overskuelige kapitler, så man kan læse den kronologisk eller som opslag efter interesse: Hvordan var det nu at Tarantino kom til at lave Reservoir Dogs? Hvad er tendensen i hans musikvalg?
Hver film bliver gennemgået fra produktion, cast, plot, og manuskriptet bliver analyseret og sammenlignet med det færdige produkt, samt filmens eftermægle og afsluttende tanker om filmen bliver diskuteret af forfatteren.

Den kulturelle indflydelse overskygger stadig!
Selvom Shermans mission var at nedtone Tarantinos kulturelle indflydelse og i stedet nærstudere hans film, kommer det stadig til at fylde godt og grundigt i bogen. Det er vel næsten også uundgåeligt, når man taler om Quentin Tarantino!

Som ofte glemmer forfattere til bøger af specifikke instruktører, at man ikke behøver at nævne alle sine observationer. I kapitlet om gennemgående visuelle temaer står for eksempel nævnt samuraisværdet (fordi det bliver brugt i Pulp Fiction og Kill Bill) og TCB solbriller (fordi de bliver båret i en skuespiller i både True Romance og Kill Bill). Det er vist en lidt langstrakt observation.

Kapitlet om hvilke skuespillere der var tæt på at lande forskellige roller i Tarantinos film virker også en smule som ”trivia for det fans only”, og er samtidigt et af bogens længste kapitler! Men giver selvfølgelig stadig et indblik i hvordan Tarantino tænker, når han skriver og caster sine roller.

Det er interessant at læse om hvilke film forfatteren, med rette, mener har været inspireret af Tarantino og hans værker. Get Shorty (1995), Boondock Saints (1999), Sin City (2005) og Smokin’ Aces (2006). Der er dog få kommentarer tilknyttet til hvorfor og hvordan disse er inspireret af Tarantino og det kunne have været interessant med mere dybdegående analyse af dem, fremfor blot at nævne det i flæng.

Quentin Tarantino FAQ - Everythin Left To Know About The Original Reservoir Dog er en ganske fremragende indføring i Tarantino, hans karriere og liv, men den mangler mere dybde i flere af kapitlerne, som kommer til at føles mere som opslagsværk end at give læseren en bredere indsigt og viden gennem fortolkning og analyser af Tarantino på kryds og tværs. Bogen kommer dog vidt omkring manden Tarantino og prøver at forstå (og forklare) hvorfor Tarantino er blevet instruktøren, som han er i dag.

Titel: Quentin Tarantino FAQ - Everythin Left To Know About The Original Reservoir Dog
Original Titel: Quentin Tarantino FAQ - Everythin Left To Know About The Original Reservoir Dog
Premieredato: 25. februar 2015
Genre: Dokumentar


banner
Overskrift Højre Block
Chaos Walking
Promising Young ...
Den Anden Side
Minari
Once Were Brothe...
Sound of Metal
Two Weeks to Liv...
Sjæl
The Secrets We K...
Things Heard & S...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...