Personligt har jeg det lidt svært ved Disney film. For mig er det langt fra alle Disney-film, som siger mig noget. Nuvel mange af Disney-klassikerne holder stadig den dag i dag, men der findes også nogle, hvor sang og dans overtager fortællingen en tand for meget som for eksempel i Klokkeren fra Notre Dame (1996). Og så eksisterer der Frost 2 (2019), en film, hvor jeg stadig i dag leder efter en control-alt-delete knap, så den kan slettes fra jorden for evig tid.
Raya og den sidste drage derimod er en øjeblikkelig klassiker. Den er som et Kinderæg i Disneyklæder med masser af drama, masser af action, masser af humor, masser af spænding og vigtigst: overraskelser! Den kan samle familien, så både de små og de store har noget at blive underholdt af, og det er en kæmpe force som animationsfilm. Selvom den sidste drage i Kumandra har mere til fælles med Olaf fra Frost-filmene end den har med det man normalt forstår ved en drageslægt, så bliver alt det fjollede vejet op af en original sagnopspunden eventyrfortælling.
Jeg kunne sagtens komme med et langt udtømmende handlingsreferat af Raya og den sidste drage og det er egentlig også min metier at gøre. Men lige med Raya har jeg ikke selv helt forstået sagnets oprindelse og funktion eller helt og holdent Kumandra-verdenens regler. Men jeg føler heller ikke, at jeg har haft behov for det. I stedet har jeg ladet mig rive afsted af handlingen og spændingen i filmen og accepteret det, som er udfoldet sig foran mine øjne og øre.
Jeg vil derfor kun kort fortælle at Raya og den sidste drage foregår i fantasy-verdenen Kumandra, hvor drager og mennesker for længe siden levede sammen side om side, indtil nogle onde ånder angreb og forstenede alle væsener, undtagen en, dragen Sisu. Denne fordrev de onde ånder igen og reddede menneskeheden.
Vi klipper 500 år frem til nutiden, hvor landet ligger i ruiner efter menneskehedens begær har drevet til at bekrige hinanden fra fem forskellige grupperinger. Nu følger vi den enlige kriger, Raya, som forsøger at opspore den legendariske sidste drage for at samle det splittede rige og dets folk.
Og så er resten op til jer selv at vidne. Filmen har en tiltrængt inspiration fra forskelligartede kulturer i Sydøstasien i både mytefortællingen, omgivelserne og i karaktererne. Det giver mening at sætte handlingen i denne verdensdel, når det handler om drager. Det er dejligt at se, at man ikke har flyttet det til USA, men modigt beholdt det i en østlig kultur.
Raya og den sidste drage er klar en af de bedre Disneyfilm længe. Ja vi skal måske helt tilbage til Big Hero 6 (2014), som på samme måde overraskede og underholdte med fuld fart på. Og for at det ikke skal være løgn, så var også denne instrueret af Don Hall. Han lyder som en instruktør, man bør holde øje med!
Filmen er venligst stillet til rådighed af Disney.