Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022
Cph:Dox 2022
Robertprisen 2022
Bodilprisen 2022...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

A Hero
A Hero billede

Rød


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Skammerens datter

26. marts 2015 af Astrid Maan Thomsen

5 stjerner Skriv en kommentar

Skammerens datter billede

Jeg ser dig..... I see you...
Som en anden lille, kvindelig Sauron gennemborer hendes øjne dig fra yderst til inderst, og du kan ikke andet end at overgive dig til din egen skam.
Fra børn skal man høre sandheden, og det er en sandhed, der kan blive dødensfarlig...

Jeg havde aldrig hørt om eller læst nogle af bøgerne i serien om 'Skammerens datter' skabt af forfatteren Lene Kaaberbøl før, da jeg satte mig til rette i biografens mørke, klar til at anmelde denne fantasy-ungdomsfilm. Hvad jeg ikke var klar til, var det overrumplende, medrivende og uhyggelige eventyr jeg var på vej til at blive kastet ud i...

Pigen Dina bor i en lille landsby med sin mor, bror og lillesøster. Dina har en evne, der adskiller hende fra resten af beboerne, nemlig even til at at se alle folks løgne, dårlige samvittighed og deres skyld, og få dem til at skamme sig over deres mørkeste gerninger. Denne evne har hun arvet fra sin mor, og det er denne evne som bringer mor og datter ud på et farefuldt eventyr, da to fyrstesønners blodige opgør med hinanden påvirker hele den middelalder-verden som den lille familie lever i.

Til voldsom, melodiøs og imponerende musik bliver vi trukket ind i en uhyggelig og blodig handling, hvor skam og hævn blandes sammen med jagten efter retfærdighed og venskaber.
Skammerens datter er et dramatisk middelalder-eventyr, som uden tvivl vil virke tillokkende for både store som små.

Grundet min manglende viden omkring denne fantasy-bogserie havde jeg ikke de største forventninger til filmatiseringen. Emneordene forstod jeg nu godt; Middelaldereventyr for børn og unge, konger, fyrster, riddere, magi, mord, magt, tyranni og en protagonist i form af outsideren Dina. En udstødt med en indre kamp for at acceptere hvem hun er og hvordan hun skal forstå at bruge de evner hun har fået.

Det er simple, men yderst genkendelige budskaber vi får serveret og det er gribende, voldsomt gribende.

Skammerens datter er en moderne og fremragende film med en herlig fortælling om godt og ondt i samspil med hinanden, som sjældent er set flottere og mere dramatisk fortalt.
Hvem skulle have troet, at vi i Danmark kunne lave en så flot og helstøbt fantasyfilm, som formår at sætte spor efter storfilm som Ringenes Herre, Harry Potter og tv-serien Game of Thrones.
Små fodspor, men alligevel.

Det er dog ikke svært at forstå, når man ser på menneskerne bag kameraet.
Instruktøren Kenneth Kainz træder ud af sit arbejde med populære reklamefilm såsom DSB-reklamerne med Harry og Bahnson, og imponerer voldsomt med denne film.

Med sig har han Danmarks nok bedste manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen. Anders Thomas Jensen har skrevet manuskript til utallige af Danmarks mest succesfulde film, og hans arbejde til manuskriptet til Skammerens datter, gør at disse utrolig populære bøger uden tvivl ikke vil skuffe de tusinder af fans, som glæder sig til at se historien om Dina fortalt på film.

Det er bestemt også værd at ligge mærke til komponisten bag filmen Jeppe Kaas. Musikken er intet mindre en øre-overrumplende. Scenerne er så fint afstemt med den musikalske del, at man gang på gang må blive overrasket over, at man stadig befinder sig i biografen, og ikke i den eventyrlige fordums tid, der overvældende udspilles for en fra lærredet.

Skuespillet er også creme de la creme.
Det er den 13-årige Rebecca Emilie Sattrup, som bærer den store byrde i form af hovedrollen Dina. Og ved første øjekast kan man se at hun er perfekt castet til rollen. Med sit voldsomme rolige blik, de klare øjne og det lange buskede hår minder hun om Ronja Røverdatter fra filmen fra 1984. Men hendes ufornægtelig karisma gør, at man tydeligt kan se hvilket lille stjerneskud hun er.

Rollerne som de to kæmpende fyrstesønner er besat fra både en dansk og en norsk side. Fra den danske i rollen som Drakan har vi Peter Plaugborg Submarino (2010) og fra den norske i rollen som Nicodemus har vi Jakob Oftebro Tv-serien 1864 (2014).
Disse to dygtige skuespillere spiller med en kraft, som var det taget ud af en Hollywoodproduceret storfilm. Især Peter Plaugborg viser sit enorme talent fra en hel ny side.

Men alle de medvirkende kaster hver deres individuelle form for glans over filmen, som uden tvivl er en af dansk film største must-see's i lang tid.

Så er du til en magisk moderne storfilm med et nostalgisk kombinations twist af Brødrene Løvehjerte, så kan du roligt gøre dig klar til at blive blæst væk af Skammerens datter.

Denne anmelder har i hvert fald tænkt sig at få læst bøgerne så snart som muligt. Og så se frem til de forhåbentlig kommende film i rækken med enorm spænding og forventning.

Titel: Skammerens datter
Original Titel: Skammerens datter
Premieredato: 26. marts 2015
Instruktør: Kenneth Kainz
Skuespillere: Rebecca Emilie Sattrup, Petra Maria Scott, Peter PLaugborg, Jakob Oftebro, Maria Bonnevie, Søren Malling
Spilletid: 96 min.
Selskab: Nepenthe Film, Nordisk Film Distribution 2015
Genre: Adventure , Drama , Fantasi
Link: http://www.nordiskfilm.dk/Nyheder/Nu-kommer-Lene-Kaaberbols-SKAMMERENS-DATTER-som-storfilm/
Copyright Jiri Hanzl
Copyright Jiri Hanzl
Copyright Jiri Hanzl
Copyright Jiri Hanzl
Copyright Jiri Hanzl
Copyright Jiri Hanzl
Copyright Jiri Hanzl
Copyright Jiri Hanzl
Copyright Jiri Hanzl
Copyright Jiri Hanzl


banner
Overskrift Højre Block
Grosse Freiheit
Toscana (Netflix)
Mr. Graversen
Chip 'n Dale: Re...
Everything Every...
Lev, Elsk, Paris
Operation Mincemeat
På Nært Hold
Memory
Doctor Strange i...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...