Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Casper
Idiot Prayer – N...
Sophia Loren Ven...
Disney+ Streamin...
70Mm-Film Samler...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Trolls På Verden...
Trolls På Verdenstruné billede

Honest Thief
Herself


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Somm

6. februar 2014 af Nikolaj Sonqvist

3 stjerner Skriv en kommentar

Somm billede

Vinfilm om verdens hårdeste vineksamen smager en smule udtørret

Master Sommerlier
SOMM er slang for en Sommerlier, som er en professionel på en restaurant, der har stor viden i at parre vin med mad. At blive Sommerlier og kunne kende vin så inderligt, at man ved at dufte og smage på den hurtigt kan bestemme druetype, årgang og distrikt, kræver mere end bare et aftensskolekursus. Det kræver først og fremmest den højeste opnåelse indenfor vinuddannelser nemlig Master Sommerlier Diploma.

I Somm følger vi intensivt fire elevers forberedelser og eksamensforløb i en af verdens hårdeste eksamener til at blive Master Sommerlier, som er kendt for at have en af verdens laveste beståelsesprocenter. Ian, Dustin, Brian og DLynn er alle blevet gode venner gennem deres fælles interesse og passion: vin, og de tilsidesætter alt andet i livet for at kunne lykkes med deres drøm. Alle fire er talentfulde med næsten sublim lugte- og smagssans og med en uovertruffen dedikation og motivation til at gennemføre forløbet og få deres liv tilbage med udmærkelse.

Master Sommerlier eksamen består af tre dele. Først en teoretisk mundtlig eksamen, hvor der kan stilles det mest obskure spørgsmål omkring vin og vinområder, der kræver man terper og udenadslære alt om vin fra hele verden. Eleverne ses med indekskort hele tiden, hvor de konstant forsøger at memorere alt udenad, til stor frustration for deres kærester og koner, som i den grad glæder sig til at kunne brænde dem en gang for alle.

Anden del af eksamen er Service Eksamen, hvor kandidaterne bliver udsat for de mest umulige tænkelige kunder at skulle serverer vin til. Det kræver i den grad at kunne tænke ud af boksen og for alt i verden please kunden lige meget hvad og lige meget hvilket obskurt krav han stiller. Den sidste del er den sværeste: Smagseksamen. I en blindsmagning bliver tre hvidvin og tre rødvin opstillet uden nogen indikation om hvilken drue, distrikt eller årgang de er, og så skal kandidaterne ellers bare identificerer vinen ved hjælpe af lugte- og smagssans. Det er her vineksperterne bliver skillet fra vinentusiasterne.

Vin på hjernen
Somm følger op på sidste års biografaktuelle vinfilm Red Obsession, der skildrede for- og bagsiden af det internationale vinmarked. Somm nøjes ikke kun med at hylde de gyldne druer, men dykker ned de enkelte egocentriske og nærmest neurotiske vinnørder og forsøger at skildre hvorfor vin kan være så vigtigt for et menneske udover at være historisk og kulturelt anerkendt i hele verden.
Alligevel skraber filmen desværre kun lidt af overfladen.

Selvom de meget forstående, men frustrerede kærester og koner til kandidaterne fortæller lidt om skyggesiden ved at have en mand, der sætter sin lidenskab før familie og forhold, føles Somm stadig ensidigt og unuanceret.
I virkeligheden handler filmen mere om at følge en gruppe elever op til et eksamensforløb. I 18 dage op til eksamen følger vi deres forberedelser gennem intensive vinsmagningsmøder, natlige eksamenslæsninger og deres små personlige op og nedtude. Man er ikke i tvivl om, at man skal være lavet af noget specielt, for at blive Master Sommerlier. Men vi kommer helt ind under huden og mærker de store udfordringer og tæsk de gennemlever.

Udtørret eftersmag
Dokumentarfilmen føles meget af vejen som en reklamefilm for Master Sommerlier uddannelsen. Evindelige interviews efter interviews med kandidaterne, vineksperter, vinundervisere, forældre, kæreste og koner fylder det meste af spilletiden. Det er talking heads suppleret med lejlighedsvis vinspytning, underlige vinmetaforer og gentagne vinsmagninger, hvor man selv sidder og bliver lidt tør i munden. Hør bare hvordan vinnuancerne bliver sammenlignet med friskåbnede tennisboldstuber, gamle mors tasker, kattepis og våde sten.

Der er desværre lidt langt mellem højdepunkter i filmen og den mangler spænding hen af vejen, hvor den bliver fladere og fladere. Man kommer ikke helt ind på livet af de fire kandidater, da der springes for meget i eksamensforløbet, og selvom man kan genkende deres frustrationer og glæder, kommer man aldrig helt til at være interesseret. Det hele bliver lidt som en middelmådig Bourgogne med en udmærket Bouquet, men med en udtørret eftersmag.

Titel: Somm
Original Titel: Somm
Premieredato: 6. februar 2014
Instruktør: Jason Wise
Skuespillere: Ian Cauble, Dlynn Proctor, Dustin Wilson, Brian McClintic
Spilletid: 94 min.
Selskab: Forgotten Man Films, 2013
Genre: Dokumentar
Link: https://www.facebook.com/sommdocfilm
banner
Overskrift Højre Block
Saint Maud
Greta
Herself
Body Swap
Idiot Prayer - N...
Roadkill
The Painted Bird
Retfærdighedens ...
Psycho - 60th An...
FreakyKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...